Johan Persson, Bertil Dahl, Ingemar Einarsson och Dzenita Abaza.
Johan Persson (S), Bertil Dahl (V), Ingemar Einarsson (C) och Dzenita Abaza (S) presenterade planerna på en presskonferens. Foto: Magnus Krusell/Sveriges Radio
Kalmar

Kalmar kommun satsar halv miljard på nya idrottsanläggningar

Johan Persson (S): "Idrott och föreningsliv är viktigt för en levande stad"
5:19 min

Ny ishall, nya konstgräsplaner och flera nya idrottshallar. På fredagen presenterade den politiska majoriteten i Kalmar planerade satsningar på flera hundra miljoner kronor.

Målsättningen som den politiska majoriteten presenterade på en presskonferens på fredagen är att Kalmar de kommande tre-fem åren ska få en ny ishall redo för hockeyallsvenska krav, en ny friidrottshall, en ny sporthall i Rinkabyholm och nytt konstgräs på Gasten, Södra utmarken, Fjölebro, Gröndal och i Bergavik blir det både nytt konstgräs och elljus. En av planerna på Södra utmarken ska också få ett väderskydd, ett slags tak över planen.

I planerna nämns även en ny anläggning för skejtare, där föreslår en utredning att platsen blir i Norrliden. Kalmar tennisklubb lovas också förbättrade grusplaner intill Gröndal.

Vi har en ekonomi som vi känner oss trygga med.

I satsningen ingår också den sedan tidigare planerade innebandyhallen Kifab arena som just nu är ute på upphandling. Där ska FBC Kalmarsund och CL98 hålla till och det blir även där som friidrotten ska inrymmas.

Lågt räknat landar prislappen enligt politikerna på 500-600 miljoner.

Satsar för att komma ikapp

Det är mindre än ett år kvar till valet, men kommunalrådet Johan Persson (S) menade att det inte spelade någon roll för tidpunkten för den här satsningen.

– För mig är det val varje dag, året runt, så jag brukar inte se det så. Vi har genomfört stora satsningar på idrott och idrottsanläggningar de sista tio åren och börjat komma ikapp. Nu tar vi det sista stora klivet för att komma ikapp på anläggningssidan. Vi har en ekonomi som vi känner oss trygga med.

Var tar du pengarna ifrån?

– Vi räknar med att över tid kommer det här kosta ungefär 80 miljoner kronor om året. I dag har vi kostnader på 53. Vår ekonomi växer, befolkningen växer kraftigt och vi tar det här klivet nu, vi klättrar upp några tiondelar i kostnad av den totala ekonomin sen faller det tillbaka igen i takt med att befolkningen och skatteintäkterna växer.

Varför ska pengarna gå till just de här satsningarna och inte till exempelvis vård, skola och omsorg?

– Alla satsningar som vi gjort på idrotten de sista tio åren motsvarar ungefär 1,4 procent av kommunens samlade intäkter. Huvuddelen, alltså de andra 98,6, går till annan verksamhet. Men vi måste också inse att idrott och föreningsliv är viktigt för en levande stad.

Varför är det viktigt?

– Det är viktigt att ungdomar, men också vi som är lite äldre, rör på oss och att det finns anläggningar. Kalmar växer väldigt mycket i befolkning nu och vi måste kunna ha anläggningar som gör att folk kan utvecklas och utöva sina idrotter.

Utöver de här satsningarna ska även en ny simhall byggas. I den frågan kan beslut tas om ett år och sedan dröjer det ytterligare ett par år innan den står klar.

Det måste vara jämställt.

Även de satsningar som presenterades under fredagen är enligt Johan Persson utspridda över de kommande åren. Innebandyhallen Kifab arena är till exempel ute på upphandling nu och ett par av konstgräsplanerna ska bytas relativt snabbt.

Ny ishall redo för högre serier

När det gäller den nya ishallen ska den vara redo för hockeyallsvenskan. Arbetet med att ersätta Iffehallen ska börja nästa mandatperiod. Kostnaden är beräknad till 80 miljoner kronor, i det är rivandet av nuvarande hallen inte inräknat.

– Iffehallen är ju sliten, det räcker att gå dit och titta. Vi har byggt en ny träningsishall i Kalmar, en jättestor satsning för några år sen, för att öka kapaciteten för issporterna, framför allt konståkningen. Sen har vi fört en dialog med Kalmar HC, vi måste göra någonting, säger Johan Persson och fortsätter:

– I samband med att vi byggde träningshallen tog vi höjd för att vi skulle bygga en ny ishall för att spela matcher i hockey. Så en del kostnader av det är redan tagna.

En del av satsningen är att det ska vara lika villkor för dam- och herridrott, ni skjuter till pengar för att jämna ut skillnaderna så gott det går. Hur säker är du på att ni når ända fram där?

– Vi riktar bland annat ett stöd för ridsporten, ytterligare investeringsbidrag på tre miljoner, vi har gjort en del innan också. Sen har vi våra elitstöd där vi stödjer de lag och sporter där man är på den absolut högsta nivån. Där höjer vi stödet nu, upp till en miljon, och där säger vi att det måste vara jämställt.

– Det kommer bland annat innebära att IFK Kalmar får ett stöd när de nu kämpar och sliter med ekonomin när de har långa resor till sina bortamatcher.

Hör Johan Persson berätta mer om planerna i ljudklippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".