Fullmäktigemöte i Vimmerby i plenisalen.
Var tredje fullmäktigeledamot i Vimmerby har hoppat av sedan förra valet. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Vimmerby

Allt fler politiker hoppar av sina fullmäktigeuppdrag

Björn Swedborg (M) i Vimmerby om hur man kan vända trenden
1:45 min

Allt fler politiker hoppar av sina uppdrag under pågående mandatperiod. Det visar siffror från SCB. Hittills har 92 kommunfullmäktigestolar bytt politiker i Kalmar län sen förra valet.

92 politiker, eller 16,6 procent av alla kommunfullmäktigeledamöter som valdes i Kalmar län 2014 har hoppat av. Men omsättningen har varit ännu större än så eftersom vissa stolar bytt politiker flera gånger under de senaste tre åren. 

Flest avhopp i antal har Vimmerby där 14 fullmäktigeledamöter slutat sedan valet, det är nästan var tredje ledamot, eller 28,5 procent.

Björn Swedborg (M) är vice ordförande i Vimmerbys kommunfullmäktige och själv en av de reserver som kallats in när en moderatkollega hoppade av. 

– Det blev en väldigt stökig situation i fullmäktige och där var det nog ett antal individer som kände att, nej nu blev det för mycket, säger han.

Hårt debattklimat mellan politiker

Avhoppen i Vimmerby beror delvis på de tuffa ekonomiska beslut som ledde till ett infekterat debattklimat, både mellan allmänhet och politiker och mellan politikerna i de olika blocken. Det blev också många extra möten som Björn Swedborg tror slet på vissa.

Men efter de två första åren har avhoppen nu stannat av och debatten håller numer, efter aktivt arbete, en godare ton.

Även i Borgholm har avhoppen varit stora, procentuellt lika mycket som i Vimmerby. Där har 10 av 35 ledamöter slutat. I Nybro, Emmaboda och Västervik har drygt var fjärde ledamot slutat.

I Torsås har det däremot bara varit ett avhopp under pågående mandatperiod och i Högsby två.

Fler möten på dagtid kan underlätta

Björn Swedborg tror att man måste diskutera vad som kan göras för att underlätta för de som vill kombinera politik med familj och jobb. Något som flera kommuner diskuterar är att så som Kalmar, lägga fullmäktigemöten på dagtid.

– Då får de som har en lite allmänt jobbig situation i övrigt med familj och jobb och sånt, en bättre möjlighet att delta. Så det kan vara en framkomlig väg.

I Vimmerby förs de diskussionerna, man pratar även om hur stora arvodena ska vara och om man ska minska på antalet ledamöter, men det lär inte ändras till nästa mandatperiod.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".