Peter Wretlund
Peter Wretlund1 Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Oskarshamn

Peter Wretlund slutar som kommunalråd – siktar mot landstinget

3:42 min

Vid en presskonferens på fredagseftermiddagen bekräftade det socialdemokratiska kommunalrådet i Oskarshamn, Peter Wretlund, att han lämnar sitt uppdrag.

Peter Wretlund väljer att lämna sin post som kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Oskarshamn från årsskiftet. I stället blir han fram till valet 2018 samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Huvudorsaken till att han avgår är ändå målet att bli regionråd efter nästa val. 

– Det ska bli spännande att kandidera som regionråd, säger han vid presskonferensen.

Han har tagits fram som förstanamn på Socialdemokraternas lista från Oskarshamns kommun, den ska sedan slås samman med kandidater från Högsby och Mönsterås som ingår i samma valkrets. Som förstanamn har han stora chanser att blir regionråd.

– Jag känner ett oerhört sug att gå vidare politiskt. Nu känns det precis rätt att gå vidare. 

Peter Wretlund har varit kommunalråd sedan 1 januari 2003 och suttit i kommunstyrelsen längre än så.

– Jag slutar tidigare för att underlätta för min efterträdare. Vem det än blir kommer jag vara en stöttande hand.

Vem som efterträder honom som kommunalråd är inte klart ännu. Det spekuleras bland annat om Andreas Erlandsson som i dag är ordförande i socialnämnden. Men Anton Sejnehed, som är Arbetarkommunens ordförande i Oskarshamn vill inte säga något om det.

– Det är alldeles för tidigt att säga. Först och främst ska vi besluta om landstingslistan och om samhällsbyggnadsnämnden – och därefter ska vi ha en nomineringsprocess där alla medlemmar ska få komma till tals. Därefter kan vi börja diskutera namnen.

En öppen nomineringsprocess kommer ske efter den 30 oktober.

Det är nämligen då som Socialdemokraterna i Oskarshamn tar de definitiva besluten om vilka nomineringar man vill göra till landsting/region.

Samma datum, den 30 oktober, beslutar man även om Peter blir samhällsbyggnadsnämndens ordförande från årsskiftet. 

Regionråd kommer de politiker kallas som arbetar heltid efter nästa val med landstinget och regionförbundet. Båda dessa kommer nämligen 2019 slås samman till en regionkommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista