Borgholm

Borrningar på Öland i jakten på vatten

1:06 min

Borrningarna efter grundvatten pågår för fullt på Öland just nu. 20 hål ska borras över hela ön för att få mer kunskap om var det finns och hur vattnet är i berggrunden.

Det dånar för fullt i den annars så stillsamma höstskogen utanför Böda på norra Öland. Vid den gula borrmaskinen bland tallarna står Göran Persson och Tonie Segelson och borrar. När P4 Kalmar kommer har borrkärnan hunnit ner tio meter i marken. Ut i röret rinner lera.

– Det har varit ett vattenförande lager innan vi gick in till kalkstenen. Nu blev det lite fastare, så det blir lite sörja när dammet binder vattnet, säger Göran Persson.

Borrningarna är ett komplement till den överflygning som gjordes med helikopter förra året då man letade efter så kallade vattenfickor i berggrunden. Provborrningarna görs för att ta prover på vatten och material och sedan skickas det till myndigheten SGU, Sveriges geologiska undersökningar. 

Ungefär tre veckor kommer borrningarna ta att genomföra. Sedan ska proverna analyseras. Om det blir något vattenverk i den, för tillfället, höstvackra Bödaskogen är oklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista