Kalmar län

Modiga par sökes – Byteatern planerar "hemma hos"-teater

3:07 min

Kalmar läns teater Byteatern söker par som vill ha en teaterföreställning spelad i sitt hem till våren. Det handlar om en unik uppsättning av Henrik Ibsens klassiska relationsdrama Ett dockhem.

Det enda som krävs är att man bor i ett hus eller i en lägenhet någonstans i Kalmar län, och har man barn så får de inte vara hemma den kvällen, men man behöver till exempel inte ha någon teatervana.

– Att det kommer hem främlingar till dig, det bör man tycka är okej, säger Daniel Rylander, som är chef vid Byteatern till P4 Kalmar. 

Det hem vi kommer till blir den scenografi och miljö vi rör oss i. Så varje kväll blir väldigt unik eftersom vi tar utgångspunkt i vad som finns runt omkring en.

Inför en föreställning som ska spelas våren 2018 söker Byteatern par som är beredda att upplåta sin bostad i två timmar för den klassiska föreställningen Ett dockhem av den norske dramatikern Henrik Ibsen. Pjäsen handlar om rollerna i en familj, i ett par och om hur vi behandlar varandra.

Humoristisk föreställning

– Det låter ju väldigt allvarligt, men den här iscensättningen av Ett dockhem är väldigt humoristisk och kul. Det är inte som att du får ett Noréndrama hem i knät utan du får en relationskomedi, säger Daniel Rylander.

Det är Byteaterns egen Martin Ellborg och de två frilansande skådespelarna Malin Rømer Brolin-Tani och Edvin Bredefeldt som kommer att spela pjäsen i realistisk miljö. Regissören Pelle Nordhøj Kann kommer från en dansk ensemble som har gjort det här projektet förut, och det är därifrån Byteatern har fått idén.

Kan värdarna bli inblandade i föreställningen på något sätt?

– Ja, det blir man ju eftersom vi spelar hemma hos någon. Det hem vi kommer till blir den scenografi och miljö vi rör oss i. Så varje kväll blir väldigt unik eftersom vi tar utgångspunkt i vad som finns runt omkring en, säger Daniel Rylander.

– Rent fysiskt kommer man väldigt nära skådespelarna och relationen blir väldigt intim, man har tagit bort hela den där fernissan som finns inne på teatern i någon mån. Här står och sitter folk där de råkar få plats och skådespelarna rör sig där de kan.

Siktar på 25-30 föreställningar

Den här versionen av Ett dockhem spelas våren 2018 under perioden 16 februari till 4 maj och Byteatern söker par både för föreställningar och för repetitioner i januari och februari. Målet är minst 25-30 föreställningar i alla länets 12 kommuner. Varje föreställning kommer att ta emot 30 personer i publiken.

Det här passar ju jättebra nu när ni inte har någon fast scen, hade ni gjort det här ändå tror du?

– Jo, men det hade vi nog gjort, det tror jag. För det är en sådan himla bra idé. Men självklart passar det här särskilt bra just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista