Badhuset i Stora Frö herrar i omklädningsrum-
1 av 4
Johan Måhlgren, Karl-Johan Karlsson, Benny Yngvesson, Tobias Meister, Patrik Arthursson, Göran Adolfsson och Niklas Steilitz. Foto: Ërika Norberg/Sveriges Radio
Badhuset i Stora Frö byggdes 1945.
2 av 4
Badhuset i Stora Frö byggdes 1945. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Stora Frö badhus bastu kvinnor i dusch
3 av 4
Jeanette Wåhlstrand svalkar sig i en av de nya duscharna. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Stora Frö Egon Petterssons skulptur "Bastubad"
4 av 4
Egon Petterssons skulptur "Bastubad". Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Mörbylånga

#Basturesan: Lokala bidrag håller liv i gamla badhus på södra Öland

9:14 min

På södra Öland finns flera gamla badhus från 30- och 40-talen som fortfarande används. Tack vare lokala sponsorer har Gräsgårds bastu och badhuset i Stora Frö renoverats för att locka nya generationer.

Det här är ett av flera avsnitt i P4 Kalmars #basturesan!

Badhuset i Stora Frö byggdes 1945, det hade inte renoverats ordentligt sedan 1960-talet men nu i höst kan alla som vill träffas i ett badhus med en ny vedeldad kamin i bastun, nya trägolv, duschar och våtrumstapeter och en altan på baksidan.

Vi kände att vi måste ta tag i det här. Annars kommer den försvinna.

De sista åren har den gamla stammens badare börjat dö ut och målet med förnyelsen är att fler, och nya badare, ska hitta dit. Renoveringen har bland annat fått stöd från Ölands Sparbanksstiftelse, men också flera lokala sponsorer. 

– När jag började basta här för tio år sedan var det många äldre och de orkar inte gå hit längre, och vi kände att vi måste ta tag i det här. Annars kommer den försvinna, säger Patrik Arthursson, som har jobbat hårt med renoveringen tillsammans med Benny Yngvesson.

Gräsgårds bastu, Ölands äldsta badhus som fortfarande är i drift – det invigdes den 13 november 1937 – renoverades för ett par år sedan med hjälp av bidrag från Sparbanksstiftelsen och privata donationer bland annat. Och där har medlemsantalet ökat mångdubbelt sedan dess.

I Stora Frö träffas herrarna varje fredag klockan 18.00, där efter tar damerna över bastun 19.30. En fredag varje månad tänker de ha mixad bastu på försök.

Erikas betyg på bastun i Stora Frö: 3 badskopor av 5.
* Värmen är bra och väldigt fuktig, jag svettas!!! Det behövs inte något vatten på stenarna runt den nya kaminen. Men möjligheten till den extra hettan finns. Och det är ett plus.
* Atmosfären i bastun vinner mycket på att man känner att det är ett gammalt badhus vi befinner oss i. Tur att de har bytt ut elaggregatet.. Det är trivsamt pladdrigt när jag är här, fredagsölen gör väl sitt till kan jag tänka. Här får jag söka mig lugn och ro ute på det nybyggda trädäcket där det råder ljuvlig stillhet här på den öländska landsbygden.
* Utsikten är ett minus. Jag fann mig iakttagande en av de andra damernas rumpa när hon stod i duschen alldeles utanför bastudörren. Hade jag suttit i en annan vinkel så hade jag väl kunna fantisera om den upplysta kvarnen som ska till utanför... :)
* Vatten/bad/dusch. Det finns kallt vatten i kranarna och det är helt ok. Men den ultimata bastuupplevelsen för mig kombineras med ett kallt dopp. Alternativt en riktig kalldusch.

 

Musiken: Valse Petit av Mathias Algotsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista