Gudrun Brunegård. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Gudrun Brunegård. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Vimmerby

Vimmerbypolitiker invald i KD:s partistyrelse

Kristdemokraternas Gudrun Brunegård från Vimmerby, som till vardags är oppositionsråd i landstinget i Kalmar län, har blivit invald i KD:s partistyrelse.

Valet av ersättare till partistyrelsen blev klart på söndagsmorgonen vid rikstinget som pågår i Uppsala.

Gudrun Brunegård väljs in i partistyrelsen samtidigt som en av partiets ledande sjukvårdskunniga politiker Emma Henriksson hoppar av partistyrelsen helt. Emma Henriksson kandiderade till posten som andre vice ordförande, men rikstinget valde Lars Adaktusson.

– Jag är både stolt och rörd över det stora förtroendet från rikstinget. Det känns både spännande och utmanande, men inte minst inspirerande att nu engagera mig i partistyrelsens arbete, så här inför det stundande valåret, säger Gudrun Brunegård i ett pressmeddelande. 

– Från Kalmar län är vi glada för att vi genom valet av Gudrun Brunegård får en röst och påverkan direkt in i vårt partis ledning. Hon har en bred kompetens och stort engagemang inom hälso-och sjukvården. I den kommande valrörelsen kommer det att ha betydelse, eftersom KD att ha vårdfrågorna som våra huvudfrågor, säger Anders Andersson, distriktsordförande för KD i Kalmar län.

Gudrun Brunegård valdes med näst högsta röstetal i den slutna omröstningen och fick 245 röster, vilket var fyra röster mindre än den person som fick högst antal röster. Gudrun Brunegård är därmed vald till 2:e ersättare i partistyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista