Peter Konradsson och Johan Dahlén
1 av 2
Peter Konradsson och Johan Dahlén är med i forskningsprojektet som pågår på Linköpings universitet. Foto: Emma Garzon
Laboratoriet
2 av 2
Forskarna tar först reda på vilka spårämnen som bildas för var och en av drogerna. I laboratoriet tillverkas sedan dessa metaboliter som behövs för att ta fram nya metoder för analys av urinprov. Foto: Emma Garzon
LINKÖPING

Nya nätdroger avslöjas snabbare i urinen

2:05 min

Varje år kommer hundratals nya droger. På Linköpings universitet pågår ett forskningsprojekt där forskarna hjälper rättsmedicinska laboratorier att hitta spår efter nya nätdroger i urinprov.

Målet är att snabbare kunna identifiera drogerna och varna unga innan de mister livet.

– Det är ett samhällsproblem och kommer kanske bli ännu större. Den tysta döden, drogdöden, som många ungdomar tyvärr går till mötes, säger Peter Konradsson, professor i organisk kemi vid Liu. 

I somras dog 22 svenskar av nätdrogen cyclopropyl fentanyl, som regeringen i veckan föreslagit ska klassificeras som narkotika. Genom att identifiera drogerna snabbare går det fortare att göra dem olagliga.

Forskningsprojektet är ett samarbete mellan tekniska och medicinska fakulteten vid Liu, Rättsmedicinalverket och ett norskt företag. Projektet har pågått i snart två år och hittills har det gått riktigt bra, enligt Johan Dahlén, som är docent i forensisk kemi vid Liu.

– Varje spelare är starka var för sig, men tillsammans blir vi mycket starka. Vi är bland dem som kommit längst i världen med den här forskningen.

Många av de nya nätdrogerna bryts ner i kroppen och finns inte kvar i urinen. I stället bildas spårämnen, alltså metaboliter, i levern för att ämnet ska bli mer vattenlösligt och kunna kissas ut. Det är ofta urinprovet som analyseras för att veta vilken substans en person har tagit.

Forskarna tar först reda på vilka spårämnen som bildas för var och en av drogerna. I laboratoriet tillverkas sedan dessa metaboliter som behövs för att ta fram nya metoder för analys av urinprov. Identifieringen av drogerna kommer både hjälpa polisen och sjukvården.

– Då vet ju sjukvården vilken substans patienten har tagit, och då kan man ge ett motgift eller motbehandling för att ta bort effekten av drogen, förklarar Peter Konradsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista