Julia Björknert och Alexandra Durne i trappa
Julia Björknert och Alexandra Durne är initiativtagare till manifestationen för #metoo i Kalmar. Foto: Emma Sandebäck/Sveriges Radio
Kalmar

Stöd, kärlek och nya insikter tack vare #metoo

4:02 min

Alexandra Durne och Julia Björknert är initiativtagarna bakom söndagens manifestation för nätupproret #metoo i Kalmar. De är mer än nöjda med gårdagen.

– Det var helt magiskt i går. Så sammanfattar Julia Björknert Kalmarmanifestationen för #metoo.

Hon är imponerad av hur en del av talarna öppnade upp sig och vågade berätta vad de blivit utsatta för:

– Vissa av dem hade inte berättat det förrän den här veckan, och gått ut med det först nu och hållit det hemligt och burit det så länge ensamma. Det var så vackert att se att de äntligen vågade öppna upp sig och lägga skammen där den hör hemma, hos förövaren.

För Alexandra Durnes del valde hon för ett par år sedan att i sociala medier berätta om övergrepp hon blivit utsatt för i barndomen. 

– Jag tröttnade på att hålla det hemligt, berättar hon. 

Att föra fram frågan i ljuset och att prata om saker som #metoo handlar om är oerhört viktigt tror de båda. För Alexandra Durnes del fick hon mycket stöd och kärlek efter att hon offentliggjort sin berättelse. Hon ångrar inte en sekund att hon vågade skriva och dela med sig av sin historia.

Detta offentliggörande gjorde också att hon fick kontakt med Julia Björknert som sedan vågade berätta om det hon varit med om.

Även för hennes del var det en äldre manlig släkting som förgrep sig på henne. Att få prata med andra i samma situation är betydelsefullt tror Julia Björknert. Gemenskapen, styrkan och att inte känna sig ensamma är det som kommer av #metoo menar de båda. 

Under gårdagens manifestation fanns både kvinnor och män i publiken. Initiativtagarna tror att män efter den rådande debatten kommer fundera mer på hur de själva har agerat bakåt i tiden men också fundera mer på hur de bemöter den som nu vågar berätta sin historia. Medvetenheten hos män har via #metoo blivit större. 

– Man kanske inte var riktigt medveten om att det var så utbrett som det faktiskt är, tror Alexandra Durne. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista