Västervik

Utbrott av lunginflammation på äldreboenden

1:28 min

17 äldre och flera i personalen på två boenden i Hjorted har drabbats av lunginflammation de senaste veckorna. Nu uppmanas anhöriga att avstå besök på äldreboenden om man är förkyld.

Det var 8 oktober som personal på Sundsgården och Nynäsgården i Hjorted upptäckte att flera äldre och även personal drabbades av infektioner i luftvägarna som sedan gick över till lunginflammation.

– Totalt har 17 brukare varit eller är sjuka. Den sista som insjuknat och fått behandling var i fredags så det är inte över än, säger Monia Ålstam, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Västerviks kommun.

Lunginflammation kan vara mycket farligt för de som är äldre och multisjuka, men Monia Ålstam vill inte säga om någon avlidit på grund av utbrottet.

Normalt sett har man personal som går mellan de båda boendena i Hjorted, men det har man stoppat för att kunna få kontroll på smittspridningen. Sedan man upptäckte utbrottet har man aktivt jobbat med att stärka hygienrutinerna och ser över den fysiska miljön.

Anhöriga bör stanna hemma

Monia Ålstam uppmanar också anhöriga som är sjuka själva eller har sjuka barn och barnbarn att inte besöka boendena.

– Att man håller sig hemma och väntar tills man är frisk innan man besöker, för de äldre är skörare och mer utsatta för infektioner än vad vi är.

Det här är åtgärder som gäller i Hjorted – om liknande insatser ska ske på fler äldre och särskilda boenden i Västerviks kommun kan inte Monia Ålstam säga.

– Nu gör vi den här insatsen här för att förhindra att smitta ska spridas vidare. Hur vi jobbar i framtiden får jag i så fall återkomma till, för det vet vi inte nu.

Hur vanligt är det med sådana utbrott?

– Inte så vanligt, inte så här stora utbrott tror jag. Nu är det ju många som drabbats och vi gör allt vi kan för att förhindra att fler drabbas.

Men är du orolig att det ska fortsätta? 

– Nu är det bara ströfall, men så länge det finns ströfall är det inte över riktigt än.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista