M/S Solsund. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
M/S Solsund Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Borgholm

Färja kan trafikera Oskarshamn och Öland året runt i framtiden

Håkan Ottosson, skeppare på M/S Solsund om fartyget och planerna på åretrunttrafik
1:08 min

Färjetrafiken mellan Oskarshamn och Byxelkrok kan stå inför stora förändringar. Kommunerna och Regionförbundet funderar på att låta sträckan trafikeras året runt.

Skepparen Håkan Ottosson äger färjan M/S Solsund och kör den på somrarna. Nu har han lagt ut fartyget till försäljning. Samtidigt utreder kommunerna om de ska satsa på trafik året runt.

– Jag har kört i 14 år och hela sommaren går. Jag har en fru som kanske tycker jag ska vara hemma lite också.

Har du några spekulanter på fartyget?

– Ja det har jag, för närvarande har jag en kille från västkusten som har köpoption på henna. Han får bestämma sig till den 27 november.

Oavsett hur det går med försäljningen kan det bli trafik mellan Oskarshamn och Öland även i framtiden. Mycket mer trafik än i dag.

Det är Oskarshamns och Borgholms kommuner som tillsammans med Regionförbundet tittar på åretrunttrafik.

I så fall är tanken att en resa ska ta en timme och att det ska bli en möjlig pendlarlinje som knyter ihop arbetsmarknaderna.

Men Håkan Ottosson som har många års erfarenhet av Kalmarsund är tveksam.

– Det är optimistiskt får jag säga. Det är nog ett gränsfall om man kan räkna med att det blir trafik varje dag. Det kan nog vara lite svårigheter med vindarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".