Joakim Jansson Räddningschef i Västervik Foto Leif Johansson Sveriges Radio
Joakim Jansson, räddnings- och säkerhetschef i Västervik. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Västervik

Ordningsvakterna blir kvar på Västerviks gymnasium veckan ut

2:12 min

Under måndagskvällen hölls ett informationsmöte efter att ordningsvakter anlitats på Västerviks gymnasium. Runt 200 personer hade samlats för att få svar på sina frågor.

Joakim Jansson, räddnings- och säkerhetschef i Västervik var den som höll i mötet tillsammans med gymnasiechef Jörgen Jonsson.

– I och med att det har varit en del spänningar och konflikter har man sett behov av förebyggande åtgärder. Ordningsvakter är en av de åtgärderna, säger Joakim Jansson.

Andra åtgärder är till exempel hur man jobbar med värdegrundsfrågor och hur man kommunicerar med eleverna på morgonen. 

Hur länge ska ordningsvakterna vara kvar?

– I första hand veckan ut och sedan tar vi nya beslut inför skolstarten efter höstlovet. Förhoppningen är att man ska kunna gå tillbaka till normal verksamhet utan ordningsvakter, säger Joakim Jansson.

 Vad skulle göra att man skulle behöva ha kvar vakterna?

– Om vi får indikationer från elever och myndigheter att det fortfarande finns konflikter och att det finns risk för fler konflikter i skolan. Då kan man tänka sig att ha kvar dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista