Zaida Catalán.
Foto: Sören Andersson/TT
Kalmar län

Skarp kritik från Zaida Catalans familj mot ministerbesök

2:12 min

Kongos informationsminister Lambert Mende har fått tillstånd att besöka EU trots att han egentligen står på EU:s sanktionslista för brott mot mänskliga rättigheter. Något som får hård kritik från familjen till den mördade FN-experten Zaida Catalan.

Enligt Zaida Catalans syster Elizabeth Morseby är Lambert Mende en av de som bär ansvar för det upptrappade våldet i Kongo, som Zaida Catalan skulle granska, och som i slutändan drabbade Catalan själv.

– Hon jobbade för att dokumentera brott mot mänskliga rättigheter och att sanktioner ska riktas mot individer som kan vara en fara för freden.

– Det är därför vi är väldigt upprörda över att personer som på något sätt bidrar till oroligheterna och de hemska brotten i Kongo får komma in, det tycker inte vi är rätt, säger Elizabeth Morseby.

Lambert Mende står sedan i maj på både EU och FN:s sanktionslistor, bland annat för brott mot mänskliga rättigheter.

Därmed ska han inte beviljas visum till EU, men förra helgen gjorde Belgien ett undantag och lät Lambert Mende besöka sin sjuka mamma i landet.

Mende har som informationsminister varit den som förmedlat den kongolesiska versionen av vem som ligger bakom mordet på svenska FN-experten Zaida Catalan och kollegan Mike Sharp.

Enligt Lambert Mende är de skyldiga lokala milismän som nu gripits och ställts inför rätta.

Men det finns starka misstankar om att rättegången är riggad.

Den kongolesiska regeringen själv har av internationella experter pekats ut som misstänkta för att ligga bakom morden.

Zaida Catalan utredde nämligen personer i Kongo som riskerade att hamna på just den typ av sanktionslista som den Lambert Mende står på.

– Han är ju direkt delaktig i den felaktiga information som kommit ut kring Zaida och den rättegång som pågår, som vi vet är korrumperad, säger Elizabeth Morseby.

Joakim Wolfeil på hjälporganisationen Diakonia är även han mycket kritisk till att Lambert Mende tilläts besöka Belgien.

– Vi tycker att det är olämpligt att man gör den här typen av undantag när det är en person som man konstaterat ska stå på en sanktionslista.

– Man kan säga att mordet på två av FN:s undersökande personal är ett typiskt exempel på den typen av händelser som har gjort att de här individerna har hamnat på internationella sanktionslistor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista