Sjöbotten.
Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Västervik

Ny vattendom för sjön Yxern

Den gamla vattendomen för sjön Yxern i Västerviks och Vimmerbys kommuner får ändras. Det säger Mark- och miljödomstolen i ett delbeslut på tisdagen.

Under många år har boende vid sjön protesterat mot vattendomen från 1930-talet som gjort att vattenståndet ibland blivit mycket lågt i sjön.

Både Västerviks- och Vimmerby kommuner har också velat se en ändrad dom.

Exakt hur den nya vattendomen kommer se ut är däremot inte klart än utan nu gäller tillfälliga regler som togs av länsstyrelsen för ett drygt år sedan.

– Det har varit många och långa diskussioner om vattennivåerna i Yxern genom åren, och de senaste två årens långvariga torka innebar att nivån i sjön under hösten 2016 blev den lägsta på 40 år, säger Ola Palmquist, ordförande i Yxerns Regleringsföretag, i ett pressmeddelande.

– Orsaken till situationen är att vattenhushållningsbestämmelserna i den gamla vattendomen inte var anpassade för nuvarande förhållanden, utan tvingade fram en hög tappning ur sjön även om det inte kom något regn. Vi ser nu fram mot att tillämpa de mer miljöanpassade regleringsbestämmelserna som domstolen beslutat om, säger Ola Palmquist. 

Den nya domen innebär att Yxerns Regleringsföretag, under en prövotid på tre år, kan reglera sjön på ett sätt som säkerställer betydligt högre vattenstånd och betydligt mindre och mer naturlika vattenståndsvariationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".