Bussfil.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Oskarshamn

KLT svarar på kritiken mot skolbussarna i Oskarshamn

1:25 min

Nu har KLT svarat på det brev politiker i Oskarshamn skrev med anledning av att många högstadieungdomar i kommunen kommer för sent till skolan på grund av sena bussar.

”Det är högst beklagligt att vi inte kommit tillrätta med de problem som varit med sena linjeturer till de olika skolorna i Oskarshamn”. Så skriver Karl-Johan Bodell, trafikdirektör på Kalmar länstrafik, KLT, i sitt brev till kommunalrådet Peter Wretlund (S).

Det var i början av månaden som Peter Wretlund (S) och bildningsnämndens ordförande Magnus Larsson (C) skrev ett brev till KLT om problemen med skolskjutsen i kommunen.

I brevet berättade de att många högstadieungdomar ständigt kommer försent till lektionerna på grund av försenade bussar. De skrev även att vissa föräldrar börjat skjutsa sina barn till skolorna för att barnen inte ska komma för sent. ”Vi kräver en snabb hantering så att detta problem inte fortsätter”, skrev politikerna.

I ett tre sidor långt brev svarar nu KLT:s trafikdirektör Karl-Johan Bodell. Han skriver att tidtabeller ska ändras så att eleverna kan komma i tid men att det fortfarande finns problem, nämligen att det på en linje finns dubbelt så många elever som bussarna klarar av att skjutsa.

Anledningen till problemen med skolturerna skriver Karl-Johan Bodell är att kommunen inte informerat KLT tillräckligt väl och i tid om hur många elever som behövde skjuts och vart.

”Att få 850 elever den 9 maj som det inte finns någon skolskjutsutredning gjord på, där fordon saknas och är felaktiga är en omöjlig uppgift”, skriver Karl-Johan Bodell i brevet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista