Zinab Heso på bild
Ett år efter ankomsten till Sverige har Zinab Heso i Påryd lärt sig svenska och praktiserar på en skola. Hon försöker till viss del glömma en del av sitt liv i Syrien, men allt går inte att glömma. Foto: Emma Sandebäck/Sveriges Radio
Kalmar

"Jag flydde med barnen över gränsen på natten"

8:48 min

Zinab Heso flydde från kriget i Syrien. Med sig fick hon sin familj, pass, barnkläder – och fotografier. Nu har hon bott i Sverige i ett år och har en känslomässig berättelse att dela med sig av.

Krisberedskap har varit ett återkommande ord i P4 Kalmars nyheter och inslag under onsdagen. En som nyligen har levt i krig och förberett sig för flykt är Zinab Heso som lämnat kriget i Syrien och nu bor i Påryd.

När larmet om bomber kom väckte Zinab Heso sin familj och tog med dem till hyreshusets bottenvåning. Med sig hade de alltid en väska med vatten och mat till barnen. Hur länge de skulle få stanna i skyddsrummet visste de aldrig på förhand.

Fallande bomber, planering av flykt, packning av en enda väska, tårfyllda avsked och hyssjande av barn vid gränsposteringar. Det är en känslosam berättelse Zinab Heso bär på.

Känslorna kring hur hennes liv snabbt förändrades ligger fortfarande, och gör det troligen för resten av hennes liv, precis under ytan. Det är inte svårt att förstå att det är nära till tårarna när hon berättar sin historia.

– Vi riskerade livet för mina barn. För vår skull, säger hon.

Efter lite mer än ett år i Sverige är ordet kämpa ett ord som återkommer. Zinab Heso kämpar och hon drömmer. Drömmer om utbildning för sina barn och om att själv kunna få arbeta så som hon gjorde innan kriget kom.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista