Pierre Edström och Malin Sjölander
1 av 2
Pierre Edström och Malin Sjölander. Foto: Viktor Blomberg/Sveriges Radio
Pierre Edström, Christer Jonsson, Gudrun Brunegård och Malin Sjölander sitter vid ett bord.
2 av 2
Pierre Edström (L), Christer Jonsson (C), Gudrun Brunegård (KD) och Malin Sjölander (M). Foto: Magnus Krusell/Sveriges Radio
Kalmar län

Alliansens förslag: Fler läkare och lättare att nå 1177

Hör Pierre Edström (L) och Malin Sjölander (M) berätta om sitt budgetförslag
4:49 min

Det ska bli lättare att nå vårdguiden 1177, få tid hos en psykolog och så ska länet få fler läkare. Det är några av punkterna i oppositionens budgetförslag i landstinget.

Pierre Edström (L), Christer Jonsson (C), Gudrun Brunegård (KD) och Malin Sjölander (M) presenterade sin skuggbudget i landstinget på onsdagen.

De vill att det ska bli lättare att komma fram till vårdguiden 1177 och möjligheterna att få en tid hos psykolog ska bli bättre.

Genom att införa ett vårdval vill man släppa in fler aktörer för att minska den psykiska ohälsan.

– Möjligheterna att få en tid varierar i länet och väntetiderna är oerhört långa på sina håll. Vi vill jämna ut detta och se till att man snabbare får hjälp, säger Liberalernas oppositionsråd Pierre Edström.

Vad är det som säger att privata aktörer gör detta bättre än landstingsanställda?

– Tyvärr så funkar det inte att anställa fler psykologer. Vi är som arbetsgivare är inte tillräckligt attraktiv.  

När det gäller vårdguiden 1177 får 22 procent av alla som ringer inget svar. Den genomsnittliga väntetiden hos 1177 är 12-13 minuter. Detta vill oppositionen åtgärda genom att anställa fler sköterskor som svarar i telefon.

– All väntetid upplevs säkert som för lång för den som ringer. Vi skjuter till pengar för att ingen ska behöva vänta mer än max tjugo minuter. Snittiden vill vi kapa till fem minuter, men jag personligen tycker att två till tre minuter skulle vara maximal väntetid, säger Moderaternas oppositionslandstingsråd Malin Sjölander.

Ni skjuter till tre miljoner kronor för att anställa fler på 1177. Hur långt räcker de pengarna?

– Det blir kanske sex eller sju personer?

Allianspartierna i oppositionen vill också införa en bedömningsbil som ska avlasta ambulans och akutmottagningar genom att komma hem till folk för att göra enklare bedömningar. Dessutom skjuter man till 15 miljoner kronor för att landstinget ska kunna anställa fler läkare och man vill göra förebyggande hälsoundersökningar på personer som är äldre än 40 år.

Landstinget är länets största arbetsgivare med 7000 anställda och oppositionen anslår 14 miljoner kronor för att förbättra anställningsvillkoren. Bland annat vill man ge en trohetsbonus till trotjänare.

Vad är den stora skillnaden jämfört med majoritetens budget? Är inte mycket samma sak, fast med andra ord?

– Mycket är likt för vi arbetar i samma verksamhet, men min magkänsla säger att vår budget andas mer framtidstro, säger Malin Sjölander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".