Fyra studenter sitter runt ett bord i en korridor på Linnéunviersiteet. De tittar in i kameran och ser glada ut.
Erika Hallgren, David Svensson, Patrik Jauring och Rasmus Fast studerar alla till gymnasielärare i olika ämnen. Foto: Nora Fernstedt/Sveriges Radio
Kalmar

Sex av tio hoppade av utbildningen till gymnasielärare

1:35 min

Många lärarstudenter vid Linnéuniversitetet hoppar av utbildningen. Avhoppen är flest bland gymnasielärarna, där nästan sex av tio av de som började läsa 2012 slutade innan examen.

– När jag gick ut gymnasiet fick jag höra att du kunde ha två IG och komma in på lärarutbildningen. Det satte ju en standard. Jag tror att många överskattar sig själva när de börjar lärarutbildningen och tror att det är en lätt utbildning, säger Patrik Jauring som läser till gymnasielärare.

Redan ett år efter studiestarten hade 40 procent av studenterna som började läsa till gymnasielärare 2012 hoppat av utbildningen. Det visar Linnéuniversitetets egen statistik.

Och fler elever fortsätter droppa av vid varje termin. Vid det femte och sista året på ämneslärarprogrammet hade nästan 60 procent av de som påbörjat utbildningen hoppat av.

Det är inte lika vanligt med avhopp bland de som läser till lärare för yngre åldrar. Där slutade en av fem studenter efter första året.

Lärarstudenten Erika Hallgren tror att ett sätt att få fler att stanna kvar är att öka tiden som är förlagd i skolorna.

– Gärna tidigare och mycket mer än man är ute nu, säger hon.

Ökad kontakt med skolorna är också det som utbildningsledaren Susanne Liedberg tror är en del av lösningen. Hon tror att de stora avhoppen beror på att utbildningen är tuff och inte passar alla men menar också att siffrorna blivit bättre i de senare årskullarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista