Ardalan Shekarabi.
Ardalan Shekarabi. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Kalmar län

Ministern: Statlig service ska komma närmare landsbygden

1:02 min

Statliga myndigheter ska komma närmare de som bor på mindre orter. Det sa civilminister Ardalan Shekarabi (S) när han besökte Vimmerby på onsdagen.

Det handlar om små servicekontor där flera olika myndigheter samsas.

– Under de kommande månaderna kommer vi öppna tio nya servicekontor runt om i landet och vi kommer fortsätta med utbyggnaden av den statliga servicen under det kommande året. Vi tror att staten ska ta ansvar och finnas i hela landet och då måste vi bryta den här centraliseringsvågen som funnits i vårt land, säger Ardalan Shekarabi.

Att besöka Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen eller Skatteverket är inte alltid så lätt om man bor på en mindre ort. Centraliseringen har gjort att många kan få åka långt för att besöka statliga myndigheter.

Men det vill alltså regeringen ändra på enligt Shekarabi. Till en början ska tio orter få sådana här servicekontor.

Något löfte till Vimmerby eller någon annan intresserad kommun här i länet om att de får ett kontor blev det dock inte under besöket.

– Vi kommer återkomma med detaljerad information om vilka orter som får de tio nya servicekontoren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista