Ali Gharavi framför mikrofoner.
Ali Gharavi. Foto: Yasin Akgul/TT
Kalmar

Ali Gharavi efter att ha lämnat fängelset: "Tack allihop"

Ali Gharavi, som är skriven i Kalmar, och sju andra människorättsaktivister som suttit fängslade i Turkiet har nu släppts. De fick lämna fängelset utanför Istanbul tidigt på torsdagsmorgonen.

– Jag vet knappt vad jag ska säga, jag är ungefär 30 sekunder från att börja gråta. Men jag vill tacka alla, alla er, diplomater och alla som varit här och stöttat oss, säger Ali Gharavi med tårar i ögonen till Dagens Nyheters reporter, som var på plats utanför säkerhetsfängelset Silivri utanför Istanbul.

Domstolen beordrade att de åtta skulle friges tills vidare efter rättegången på onsdagen.

Tysken Peter Steudtner säger att de allihop är "mer än lättade".

– Vi är så tacksamma för allt juridiskt och diplomatiskt stöd vi fått, säger en tårögd Steudtner när han lämnar fängelset utanför Istanbul.

Han kramade om människor som väntade på dem utanför fängelset, dit de tagits efter rättegången för att sedan släppas fria.

Åtalet kvarstår fortfarande och rättegången ska återupptas den 22 november. Aktivisterna får dock lämna Turkiet.

– Vi är en stor familj nu, tack till er allihop. Vilka ni än är, hur ni än gjorde det, så fick ni ut oss. Tack så mycket, säger Ali Gharavi.

De åtalade anklagas i svepande ordalag för terrorrelaterade brott. De greps vid ett möte utanför Istanbul i juli, som handlade om digital säkerhet.

Amnestys lokale ordförande i Turkiet ska fortsatt sitta fängslad och ställas inför rätta i ett separat fall.

Familj, vänner och kollegor till Gharavi och Steudtner kom senare ut med ett gemensamt uttalande:

– Vi är djupt lättade över dagens beslut att frige alla åtta människorättsförsvarare som ställts inför rätta. Att åtalet kvarstår och rättegången ska återupptas den 22:e november är för oss obegripligt. Peter Steudtner och Ali Gharavi arbetar för icke-våld och mänskliga rättigheter, vilket är grundläggande för alla människor, oavsett var och hur vi lever, skriver de och fortsätter:

– Vi är glada över att båda nu kan återuppta sitt arbete för att främja mänskliga rättigheter här hemma. För oss innebär det också att öppet kunna uttrycka vår solidaritet med andra orättfärdigt fängslade personer.

De skriver också att varken Steudtner eller Gharavi vill ställa upp på ytterligare intervjuer den närmaste tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista