Ali Gharavi och Anna Lindenfors
Ali Gharavi och Anna Lindenfors. Foto: Yasin Akgul/TT och Amnesty
Kalmar

Amnesty: Trycket utifrån har spelat stor roll

Hör Amnestys Anna Lindenfors som var på plats under rättegången i Turkiet
4:51 min

Efter fyra månader har Ali Gharavi släppts. Han har tillsammans med sju andra människorättsaktivister suttit fängslad i Turkiet. Enligt Amnesty har trycket utifrån spelat stor roll för frisläppandet.

Hör hur det gick till i rättssalen – klicka på ljudet i artikeln.

Rättegången mot it-konsulten Ali Gharavi och de andra som deltagit i den workshop om digital säkerhet han höll i Turkiet i somras började på onsdagen.

Gruppen anklagas i svepande ordalag för terrorrelaterade brott och förhören med var och en pågick i timmar.

– Det är helt ogrundade åtal där man inte har några bevis. Alla hävdade sin oskuld och att man omedelbart ville bli frisläppta och att åtalen skulle läggas ner, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare för Amnesty International Sverige, som var på plats i rättssalen.

Även om Ali Gharavi och de andra kunde lämna fängelset kvarstår åtalet och rättegången ska återupptas den 22 november. Men Gharavi och de andra får lämna Turkiet.

Amnesty har ju fördömt de här anklagelserna – och även svenska UD ser med oro på åtalet och anser att anklagelserna är felaktiga. Hur står påverkan har påtryckningarna utifrån haft i Ali Gharavis fall?

– Vi har haft globala aktioner där människor från hela världen har stått bakom det här. Vi har också bedrivit ett väldigt aktivt påverkansarbete från myndigheter i många länder, inklusive Sverige, men också i EU till exempel. Så vi har fått många uttalanden och jag tror att det här trycket utifrån har spelat en stor roll, säger Anna Lindenfors.

Utrikesminister Margot Wallström (S) har pratat med Gharavi efter att han släpptes fri och säger följande i en kommentar till P4 Kalmar:

– Beskedet att Ali Gharavi har försatts på fri fot av den turkiska domstolen är välkommet och ett steg i rätt riktning. Det är förstås mycket glädjande att Ali Gharavi nu har kunnat återförenas med sina anhöriga. Vi har sedan gripandet arbetat mycket aktivt med fallet. Jag har i dag själv pratat med Ali för att höra hur han mår och för att erbjuda vårt fortsatta stöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".