EU-parlamentet i Strasbourg och Anna Hedh.
"Det har förekommit ganska mycket sexuella trakasserier", säger Anna Hedh till P4 Kalmar. Foto: Ann-Sofie Ottosson/Sveriges Radio & Viktor Blomberg/Sveriges Radio
Mörbylånga

EU-politiker berättar om sextrakasserier i parlamentet

4:55 min

Nätupproret #metoo, med berättelser om sexuella trakasserier och övergrepp, har spridits över världen. Frågan lyftes i dag i EU-parlamentet och Anna Hedh (S) vittnar om att det behövs.

På torsdagen tog EU-parlamentet upp problemet med sexuella trakasserier. Anna Hedh (S), parlamentariker från Mörbylånga på Öland, berättar att målet är en ny lagstiftning på EU-nivå.

– I dag har vi röstat om en resolution som innebär att vi uppmanat till att man ska ta tag i saker och ting i huset, att vår personal ska kunna få hjälp utifrån parlamentet och inte ha någon intern utredning. Men i förslaget ligger också att vi ska se till att vi får en lagstiftning på EU-nivå mot sexuella trakasserier. Vi har en gemensam konvention som handlar om mäns våld mot kvinnor, men nu ska vi bygga på med det här, säger hon till P4 Kalmar.

Hon berättar vidare att problemen i allra högsta grad finns även bland de som jobbar i parlamentet.

– Det förekommer sexuella trakasserier, säger Anna Hedh.

Du menar att problemet finns även på din arbetsplats?

– Kanske mer än någonsin, för i Europaparlamentet finns anställda från 28 olika medlemsländer, med olika kulturer och traditioner. Tyvärr är det så att våra anställda inte har samma anställningsskydd som hemma i Sverige. Här kan man avskeda en som man inte har förtroende för, det gör att de som arbetar åt parlamentarikerna, ofta unga kvinnor, är i beroendeställning.

– Det har förekommit ganska mycket sexuella trakasserier, skulle jag vilja säga.

Vi pratar ändå om makthavare, personer som ska föregå med gott exempel. Hur påverkar det här Europa?

– Här sitter vi, 751 ledamöter, som har ett väldigt stort ansvar och tar många lagstiftningar som påverkar hela Europas befolkning vardag, då måste vi för fasiken se till att vi har ordning och reda i vårat hus annars kan vi aldrig begära att det ska vara nolltolerans mot sexuella trakasserier och våld i Europa. Där har vi ett jättestort ansvar.

– Det är riktigt pinsamt att situationen är som den är.

Vad behövs för att vi ska få stopp på sexuella trakasserier?

– Det handlar om rent och skärt hyfs egentligen. Det handlar om att man redan från tidig ålder, som föräldrar, har ett enormt stort ansvar för att lära sina barn hur man beter sig mot varandra, men också att skolan sätter ner gränser och sätter ner foten när de upptäcker glåpord eller att tjejer blir tafsade på rumpan, som jag kan se att min 16-åring blir utsatt för i skolan i dag till exempel.

Hör hela intervjun med Anna Hedh i ljudklippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista