Glas med mjölk
Foto: Magnus Krusell/Sveriges Radio
Kalmar

Matmöte lockar med lokal mat

0:56 min

Att välja närproducerad mat har blivit en trend och många tittar och frågar efter närproducerat. Men det ska bli ännu vanligare, det vill i alla fall Matmötet 2017 som arrangerats av LRF.

Men det är inte självklart vad som är närproducerat, säger Rose-Marie Winkvist från arrangerande LRF.

– Det är egentligen ett rätt otydligt begrepp. Om jag säger lokalt, eller regionalt till dig så finns det ingen klar definition idag. Man brukar säga att det är upp till dig och mig vilken tolkning vi vill göra av det här.

Några regler om vad som är närproducerat finns alltså inte. Men det hindrar inte att många tittar på var maten kommer ifrån och väljer att handla från producenter i närområdet.

Det kan vara från gårdsbutiker eller från hyllan i mataffären.

Och Rose-Marie Winkvist tror att intresset för var maten kommer ifrån, kommer att öka.

– Om vi tittar på andra länder, andra kulturer, har maten alltid varit otroligt viktig. Och det är ju först nu på senare år som vi har börjat prata mat på ett annat sätt och förstå att maten smakar olika och kan dofta olika, ge oss nya upplevelser. Jag tror att det är en kunskapsutveckling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista