Byggarbetsplats med kranar.
Arkivbild. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar

Sexuella trakasserier på universitetsbygge

En kvinna som arbetar med det nya Linnéuniversitetet ska i veckan ha blivit utsatt för sexuella trakasserier. Nu har ett dussintal män stängts av, skriver 24Kalmar.

Totalt handlar det om 10-15 män som är anställda av underentreprenörer till Skanska.

– Det här är fruktansvärt och helt oacceptabelt. Det strider helt och hållet mot vår värderingsgrund och uppförandekod, säger Mia Trahn, presstalesperson på Skanska, till P4 Kalmar.

Kvinnan ska vid två olika tillfällen ha blivit utsatt för sexuella trakasserier i form av kränkande kommentarer. Skanskas ledning beslutade under onsdagen att stänga av de misstänkta männen från arbetsplatsen. De här även inlett en utredning.

Läs också: Så agerar Skanska efter sextrakasserierna.

– Det var en självklarhet för oss. Underleverantörerna har till på måndag på sig att lämna in handlingsplaner till oss och visa vilka åtgärder de tänker vidta för att detta inte ska hända igen.

Efter det kommer Skanska att fatta beslut om de misstänkta männen får komma tillbaka till arbetsplatsen. Någon polisanmälan har inte gjorts.

– Men det är inte helt uteslutet. Vi får se vad utredningen visar och vad kvinnan själv känner att hon vill göra. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista