Martin Kirchberg, Claus Zaar, Bo Karlsson och Britt-Marie Sundqvist
Martin Kirchberg, Claus Zaar, Bo Karlsson och Britt-Marie Sundqvist Foto: Magnus Krusell/Sveriges Radio
Kalmar län

SD vill minska administration och kulturstöd kraftigt

3:19 min

Sverigedemokraternas förslag till landstingsbudget innehåller satsningar på landstingets personal och folkhälsan. Dessutom vill man öppna vårdplatser som varit stängda en tid.

Sverigedemokraterna har sju mandat i landstingsfullmäktige under den här mandatperioden. Partiet är därmed det tredje största när det handlar om beslut som huvudsakligen rör sjukvården i länet.

I sitt förslag till landstingsbudget för de kommande tre åren berättar SD om satsningar på landstingets personal och folkhälsan. Dessutom vill man öppna vårdplatser som varit stängda en tid. 

De här satsningarna vill Sverigedemokraterna finansiera genom kraftigt minskad administration och indragna stöd till kulturen. Färre administratörer och minskade arvoden för landstingets toppolitiker ska spara 110 miljoner kronor om året till och med 2020.
Genom att dra in stödet till Byteatern, Kalmar konstmuseum och andra kulturinstitutioner tänker sd spara 50 miljoner under motsvarande år.

Hör SD:s gruppledare i landstinget, Bo Karlsson, om satsningar och besparingar i ljudklippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista