Lars Sandberg står i korridoren inne på skolan i Djursdala.
Lars Sandberg, föräldraföreningens ordförande i Djursdala. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Vimmerby

Oron för nedläggning finns kvar i Djursdala trots fler elever

1:51 min

Det går allt fler barn på skolan i Djursdala som räddades kvar efter en folkomröstning 2016. Men oron för nedläggning i framtiden finns kvar.

Fyra landsbygdsskolor i Vimmerby kommun var nedläggningshotade från början efter att majoriteten la fram sin rambudget 2015. Två togs bort från hotet ett par månader senare, de andra två räddades först efter en folkomröstning 2016.

Men skolorna är bara fredade under den här mandatperioden. Vad som händer efter valet 2018 är det ingen som vet.

Barn och utbildningsnämnden går fortsatt med förlust, även om Vimmerby kommuns ekonomi klart har förbättrats sedan 2015.

Lars Sandberg som är föräldraföreningens ordförande i Djursdala som kämpade hårt för skolans överlevnad säger att oron ständigt finns där. 

– Det är ju inte första gången som förslaget om att lägga ner kom, och det kommer säkert i framtiden med, så oron finns där. 

Elevunderlaget ökar

Men just nu ser det ändå ljust ut för skolan och förskolan i Djursdala. 

– Elevunderlaget ökar och vi är 36 elever idag och det ser ut som det blir närmare 40 om ett år. Så just nu ser det bra ut, säger Lars Sandberg. 

Även förskolan är full med 26 barn nästa höst och med fler som vill dit men inte får plats, säger Lars Sandberg. Föräldraföreningen vill nu att kommunen ska satsa på en förskoleavdelning till i Djursdala så att alla barn som vill ska kunna få plats.

Samtidigt säger han att föräldrarna här förstår att om det skulle bli en långt nedåtgående trend med färre barn, då kanske man måste flytta på barnen för deras skull. Men skulle det ske vill man ha en dialog med politiken om det och inte få det slängt i huvudet som det kändes 2015.

Nästa år är det val och Lars Sandberg har själv valt att engagera sig politiskt i Centerpartiet, för att "påverka från insidan" som han säger.

Han tror också att de mindre orterna inför valet kommer kräva svar från alla partier om skolornas framtid.

– Sen är det inte säkert att det är värt så mycket de svaren, men man vill ändå ha ett svar. Hur tänker man? 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista