Anneli Karlsson
1 av 2
Anneli Karlsson Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Läslov på Astrid Lindgrens Näs
2 av 2
Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Vimmerby

Astrid Lindgrens Näs satsar stort på Läslovet

1:53 min

Läser du för lite för dina barn? Förra året bestämde regeringen att höstlovet vecka 44 ska vara Läslovet och i år kan barn och vuxna få inspiration på flera platser i Kalmar län.

Höstlovet har allt mer blivit en sorts kulturlov runt om i landet och Läslovet instiftades av Läsrörelsen hösten 2015. Förra året fick Läslovet dessutom stöd av regeringen, bland annat efter den svenska skolans dåliga resultat i Pisaundersökningen.

I år erbjuder många av länets bibliotek högläsning, författarbesök och skrivarverkstad. Bland annat kommer Katarina Genar till Högsby och Hultsfred, Annika Widholm till Torsås och Mönsterås och Torsten Bengtsson gästar biblioteket i Nybro.

I läsningen är det orden som skapar magin och man skapar sin egen inre värld och det gör man ju inte riktigt i en Youtube-film eller så.

Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby satsar stort för första gången. Och det beror bland annat på att det passar så bra ihop med utställningen som pågår i två veckor till, om Lennart Hellsings verk, en barnboksförfattare som betytt oerhört mycket för den moderna svenska barnboken.

Men också för att läsningen är så viktig för språkutveckling och eget kreativt tänkande.

– I läsningen är det orden som skapar magin och man skapar sin egen inre värld och det gör man ju inte riktigt i en Youtube-film eller så. Just de där inre världarna tror jag har ett stort värde. Att man får träna sig i att använda sin egen fantasi. Det är stor skillnad tycker jag jämfört med att få saker serverade, säger Anneli Karlsson, som är utställningsproducent och museipedagog på Astrid Lindgrens Näs.

I sommar har många av besökarna lekt och spexat med musik, utklädningskläder och leksaker i utställningen, däremot är det inte många som slagit sig till ro i läsrummet.

– Det är sorgligt, att man inte tar sig tid och värdesätter stunder när man läser, säger Anneli Karlsson.

Men under Läslovet hoppas hon att läsron ska infinna sig. Förutom läsning blir det berättarverkstad, pyssel och rim- och ramsverkstad med Emma och Lisen Adbåge och Lena Sjöberg lär ut tecknartips.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista