Magnus Krusell framför fotbollsspelare
Foto: Sveriges Radio
Magnus Krusells Kalmar FF-blogg

Krusell: Kontraktet säkrat – en fantastisk prestation

P4 Kalmars KFF-krönikör Magnus Krusell pustar ut sedan det allsvenska kontraktet för 2018 säkrats. Operation överlevnad lyckades; något som Krusell kallar "en fantastisk prestation".

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Kalmar FF spelar allsvenskt också 2018!

Det blev ett faktum redan före avspark i matchen borta mot Häcken tack vare Hammarbys storseger över Sundsvall. Inte för att jag varit orolig (det finns det andra som varit så det räcker...), men förstås en oerhörd lättnad för hela föreningen att det nu även är matematiskt klart.

Att kontraktet är säkrat är det enda som räknas. Operation överlevnad lyckades. Äntligen kan KFF börja titta framåt igen efter en säsong som varit plågsamt lång. Helt enkelt en fantastisk prestation – med tanke på utgångsläget i början av sommaren en av de största i föreningens historia. En av de viktigaste dessutom.

Självklart hade beskedet om det säkrade kontraktet mycket stor betydelse för prestationen i matchen mot Häcken. Månader av betungande oro och diverse katastrofscenarier kunde läggas åt sidan. Att hitta ny motivation i ett sånt läge är väldigt svårt.

Efter en av höstsäsongens allra sämsta prestationer förlorade KFF med 2–0 mot Häcken, trots att man spelade drygt en halvlek med en man mer. Anmärkningsvärt svagt om man bortser från omständigheterna.

KFF-bygget är bräckligt som bara den, men det höll för sitt syfte och det räcker.

Ett par reflektioner att ta med sig från säsongens näst sista match:

  • Lucas Hägg Johansson har fått sitt stora genombrott i år. KFF-målvaktens lugna och säkra agerande höll återigen ner förlustsiffrorna. Här har KFF fått en sista utpost att bygga vidare på.
  • Adrian Edqvist fick debutera från start. Den här killen är ett av de största löftena jag sett under drygt 40 år med KFF. Om man har en sådan spetsegenskap som Adrian har i sin fart och förmåga att utmana med den, har man alla förutsättningar att bli något stort. Smart av Nanne att släppa fram honom i den här matchen.

Alla inblandade i Kalmar FF har gjort ett enastående arbete med att vända den här säsongen från sportslig och ekonomisk katastrof till en vinter av nyorientering och framtidstro. Framöver får vi gott om tid att analysera framgångsfaktorerna i operation överlevnad.

Just ikväll nöjer vi oss med att glädjas åt att Kalmar även nästa år har ett lag i fotbollsallsvenskan. Inom kort kan det faktiskt bli ett till. Ping, IFK Kalmar! 

Vem trodde på en sådan utveckling för fem månader sedan?

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista