Borgholms slott
Foto: Maria Skagerlind
Borgholm

Varför inte besöka ett slott under höstlovet?

Borgholms slott – 900 år av historia och sägner
8:44 min

Kastellanen Jim Rudolfsson lovar att de gamla salarna på Borgholms slott är uppvärmda i väntan på besökarna.

Historien sträcker sig långt tillbaka i tiden och allt som hänt under dessa sekler finns med i utställningen om Borgholms Slott 900 år. 

Bara en lite stund efter att slottet öppnat hade två familjer hittat till slottet.

Dramatik saknas inte. Här möter du berättelser om sjöröveri, kungar, kärlek och krig, allt inramat på ett sätt som skapar den rätta stämningen i de stora slottssalarna med tjocka stenväggar.

– Vem som byggde här för tusen år sedan det vet vi inte, för Sverige fanns inte på 1000- och 1100-talet utan det är troligt att det är en lokal hövding som startat igång, säger kastellanen Jim Rudolfsson.

– Sedan kom Magnus Ladulås 1281, alltså den svenska kungen, och etablerar sig på en befintlig borg.

Bodde det någonsin någon kung här?

– Ja Karl den 10:e som hertig i tre år. Johan den 3:e, ett tiotal gånger i alla fall. Så visst har kungarna bott här. De senare är Karl den 11:e och Karl den 12:e.

Vad ska man titta på här?

– Utställningen naturligtvis. Uppgång och fall, den här 900-åriga historien där Dick Harrysson är en av dem som gjort materialet och sedan utsikten en trappa upp över Kalmarsund.

Några almar har precis fällts och enligt Jim Rudolfsson är utsikten den bästa man haft på ett par hundra år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".