Carl-Henrik Sölvinger, Liberalerna, i talarstolen.
1 av 3
Carl-Henrik Sölvinger, Liberalerna. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Kalmar kommunfullmäktige.
2 av 3
Kalmar kommunfullmäktige inför beslutet om att överta den nya fotbollsarenan. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Mattias Rosenlund ordförande Kalmar FF på kommunfullmäktige
3 av 3
Mattias Rosenlund, ordförande Kalmar FF. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Kalmar

Klart att Kalmar kommun köper Guldfågeln arena

3:20 min

En stor majoritet på kommunfullmäktige röstade ja till att köpa den nya fotbollsarenan av Kalmar FF.

 – Med tanke på att räntorna kommer att öka, med tanke på den riskabla ekonomi som Kalmar FF nu har, och väldigt många andra faktorer så måste min slutsats bli att det här kommer att bli en gökunge och det här kommer att komma tillbaka till Kalmar kommunfullmäktige, sade Max Trondlé (MP) i sitt sista inlägg i debatten inför dagens beslut.

53 ledamöter röstade ja, och sju emot, förslaget att Kalmar kommun ska köpa Guldfågeln Arena av Kalmar FF. En ledamot hade anmält jäv och var frånvarande.

– Vi ska lägga en ny femårsplan, vi är inte färdiga med arenan det har de rätt i, för att få en stabil ekonomi.

Liberalerna och Miljöpartiet har stått för motstånd in i det sista. Carl-Henrik Sölvinger (L) varnade bland annat för att Kalmar FF:s ekonomi inte säkras, den lindras bara med ett övertagande. 

Har ert motstånd har gjort någon verkan?

– Det är väljarna som får avgöra det, tycker man att man vill ha en majoritet som hela tiden leker riskkapitaliser med skattebetalarnas pengar eller någon som vill ta ansvar för något som man har gjort fel? säger Björn Brändevall, och syftar i första hand på valet nästa år.

Beslutet blir alltså att borgensumman på 120 miljoner inte ska lösas ut, istället lånar Kalmar kommun till köpsumman på drygt 240 miljoner kronor. Just nu satsar den politiska majoriteten i Kalmar sig vidare mot framtiden trots risk för räntehöjningar och trots risken för att man i framtiden står som ägare till en fastighet, en arena, som inte betalar sig och som inte når upp till en hög självfinansieringsgrad.

Sverigedemokraterna, som var emot en kommunal borgen när arenan skulle byggas, har svängt.

– Att låta borgen lösa ut är inte ett alternativ för oss, säger Thoralf Alfsson (SD) idag.

Han och många med honom nämner IFK Kalmar, som just nu är nära allsvenskan, som ett exempel på andra föreningar som kan få tillgång till arenan i framtiden. Christoffer Dyvik (KD), säger att det "inte bara är FF som behöver en arena". Och Kalmars kommunalråd, socialdemokraternas Johan Persson, säger att han är positiv till arenor för "sådana som lyckas". Han syftar också på fler idrottssatsningar som kommunledningen nyligen har presenterat.

– Det här är en investering som vi gör för de närmsta 40-50 åren och det är klart att vi ska ta höjd och ha bra anläggningar, säger Johan Persson (S).

– Just nu känns det fantastiskt, jag svävar på moln, säger Kalmar FF:s ordförande Mattias Rosenlund efter beslutet, samtidigt som han erkänner att det återstår en hel del hårt arbete.

– Vi ska lägga en ny femårsplan, vi är inte färdiga med arenan det har de rätt i, för att få en stabil ekonomi, säger Mattias Rosenlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista