Ölburkar och Lotta Petersson.
Lotta Petersson är kommunpolis i Kalmar. Foto: Sveriges Radio
Kalmar

Unga hyr lokaler för spritfester – känt hos vuxna

1:42 min

Det har blivit allt vanligare för unga att byta ut den traditionella hemmafesten mot fest i en hyrd lokal. I fredags hittade polisen alkohol i buskarna utanför en lokal i Arby, där gymnasieungdomar hade fest.

Polisen i Kalmar menar att ansvaret för de här festerna till viss del ligger hos föräldrarna, men också hos de som hyr ut, de som hyr, och samhället.

– Problemet är att det just nu är lite för mycket fester med alkohol och att vuxenvärlden är medvetna om det här och att det finns risker med det, säger Lotta Petersson, kommunpolis i Kalmar.

Det har enligt henne skett en stor ökning av fester i till exempel bygdegårdar. Det gäller ofta lokaler som ligger en bit utanför centrum. Tidigare har det handlat om några fester per termin, men i nuläget anordnas det fester så gott som varje helg. Vems ansvar det är att hålla ordning på festerna är oklart. I och med att det räknas som slutet sällskap finns det varken krav på ordningsvakt eller alkoholtillstånd.

– Det här är ju ett avtal som sluts mellan de som hyr ut lokalen och de som står på kontraktet. Sen kan man väl tycka att man har ett moraliskt ansvar när man hyr ut till ungdomar, säger Lotta Petersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista