Byggarbetsplats med kranar.
Arkivbild. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar

Ett tredje företag slängs ut efter sextrakasserierna på Linnébygget

1:15 min

Efter de misstänkta sextrakasserierna vid universitetsbygget i Kalmar har ett tredje företag nu helt portats från bygget, det skriver lokala medier.

En kvinna berättade förra veckan att hon vid två tillfällen utsatts för sexuella trakasserier vid bygget av Linnéuniversitetets nya lokaler i Kalmar.

Då stängde Skanska, som ansvarar för bygget, av två underentreprenörer tills de kunnat visa en handlingsplan för att något liknande inte ska hända igen.

Den utsatta kvinnan har nu kunnat peka ut två män från en underentreprenör till ett av de här företagen, och det är det företaget som nu helt stängs av från bygget.

– På det företaget har kvinnan identifierat två män som utsatte henne för sexuella trakasserier av grov och allvarlig karaktär. Det företaget är borta och kommer inte tillbaka, säger Mia Trahn, presstalesperson vid Skanska, till Östra Småland.

Arbetare vid de andra två företagen är fortfarande avstängda. På fredag vill Skanska ha in kompletterande handlingsplaner från företagen för att de ska få komma tillbaka till bygget.

Skanska har även intervjuat de andra kvinnorna som jobbar med bygget, men inga nya uppgifter om trakasserier har kommit fram.

– Vi har slutfört samtalen med de 13 kvinnor som arbetar i projektet. Det är både tjänstemän och yrkesarbetare. De övriga har inte upplevt sig trakasserade eller vetat om några andra trakasserier, säger Mia Trahn till 24Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista