Byggarbetsplats med kranar.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar

Byggjobbare får etikskolning efter trakasserier

0:32 min

I vågorna efter den uppmärksammade Metoo-kampanjen och det som hände med sextrakasserier på universitetsbygget i Kalmar tar nu byggföretaget Skanska krafttag om etik.

Det är nu under november och december som det införs etikstopp på byggarbetsplatser.

– Det innebär att våra medarbetare tillsammans med en chef sitter ner i minst 30 minuter för att diskutera: Hur undviker vi trakasserier på våra arbetsplatser och vad kan vi göra om vi ser att det händer, säger Mia Trahn på Skanska.

I förra veckan blev det känt att en kvinna sextrakasserats av män som arbetade med bygget av Linnéuniversitetets nya lokaler i hamnen i Kalmar. Tre underleverantörer på bygget har stängts av. Ett av företagen kommer inte att få komma tillbaka. Från de andra två vill Skanska ha in kompletterande handlingsplaner för att de ska få komma tillbaka till bygget.

– Det gäller att skapa en kultur och ett klimat, att man vågar prata om de är sakerna, och framför allt att man vågar anmäla och arbetsgivaren faktiskt agerar, säger Mia Trahn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista