Västervik

Visade vägen till arbetslivet för utlandsfödda

1:29 min

I dag arrangerade Västerviks kommun en mässa för att visa de olika vägar som finns in till arbetslivet för de som är födda utomlands.

Mässan hölls på komvux i Västervik där Aras Alo, kurdisk barnmorska från Syrien studerar SFI just nu, men vill snart börja jobba på något sätt.

– Jag hoppas att jag får jobb snabbt och hoppas hitta en praktik på sjukhuset. 

Aras Alo säger att hon tycker att vi här i Sverige kräver mycket utbildning och det enda hon vill är att börja jobba, men inser att hon kanske måste utbilda sig igen för att kunna jobba som barnmorska i Sverige. 

På mässan rörde sig många utlandsfödda som just nu studerar på Komvux eller SFI. På plats fanns allt från Arbetsförmedlingen till Västerviks kommuns egna satsningar som Nykompetens och vårdpraktik. Där fanns också Gamlebygymnasiet, Nyanlända företagare och studie- och yrkesvägledare från Campus.

Det finns många olika sätt att nå arbete arbete i Sverige och flera olika satsningar både kommunalt och på riksnivå. Därför kan det  kännas förvirrande för den som är nyanländ. Hur ska man veta vilken väg som är den bästa för mig? 

Sara Nordling som är integrationskommunikatör på Västerviks kommun säger att det är just det man vill råda bot på genom att samla alla aktörer på samma plats. 

– Här kan vi visa på olika vägar till arbetslivet som passar olika människor som är utlandsfödda. 

Hon säger också att det också är ett sätt att visa att det finns ett stort behov av arbetskraft och flera bristyrken. 

– De är viktiga de här personerna för oss, vi behöver dem. 

Abdullah Hammoude har varit i Sverige i två år och har siktet inställt på läkare - och han tyckte att det kändes bra att det fanns så många att fråga.

– Jättebra, fantastiskt att man får vet vad man ska göra och att man har personer som man kan fråga och de kan hjälpa. 

Själv har Abdullah tankar på att vilja både jobba och studera samtidigt. Han tänker sig vårdpraktik och sedan läsa till undersköterska, sjuksköterska och kanske senare till läkare. 

– Det skulle vara det bästa för mig, säger Abdullah Hammoude.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista