Staffan Lindberg i Kongo Foto Aftonbladet
Staffan Lindberg i Kongo. Foto: Aftonbladet.
Kalmar län

"Kongolesiska regeringens version faller samman "

8:58 min

Utrikesjournalisten Staffan Lindberg på Aftonbladet har åkt till Kongo för att ta reda på vad som egentligen hände med FN-experten Zaida Catalán när hon brutalt mördades i republiken.

Det var i början av året som Zaida Catalán från Högsby mördades i Kongo efter att varit där på uppdrag av FN. Ett uppdrag som innebar att hon skulle utreda högt uppsatta personer i landet. Politiker och chefer för att se om det fanns skäl att belägga personerna med sanktioner. 

Hon var på väg till ett möte med en ledare för en milis för att ta reda på hur milisen arbetade för att rekrytera barnsoldater och mördades kort därefter.

På en videofilm som släpptes senare kunde man se hur hon och hennes kollega skjöts ihjäl.

Aftonbladets journalist Staffan Lindberg åkte ner till Kongo för att kolla närmare på de mystiska omständigheterna kring Zaida Cataláns död.

Men nu när hon utredde de högsta makthavarna så blev det en farligare situation.

– Hon har jobbat i många farliga länder tidigare med klassiska humanitära frågor. Men nu när hon utredde de högsta makthavarna så blev det en farligare situation, säger Staffan Lindberg.

Kongos regering menar att filmen visar regeringens oskyldighet. Att milisen tog Zaida Cataláns liv och inte regeringen. Men Staffan Lindberg tyckte att filmen bara väckte fler frågor.

– Det vi kunde visa ganska tydligt var att den oficiella versionen från den kongolesiska regeringen faller samma på punkt efter punkt. Man baserar allt på ett vittne som ljuger, ändrar sin version och saknar trovärdighet, säger Staffan Lindberg. 

Ta del av Staffan Lindbergs reportage här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista