Karin Rehnqvist. Foto: Ester Sorri / karin-rehnqvist.se
Karin Rehnqvist. Foto: Ester Sorri / karin-rehnqvist.se
Nybro

Nybrofödda tonsättaren Karin Rehnqvist får hederspris

Hör Karin Rehnqvist berätta om sin reaktion på att prisas
4:23 min

Tonsättaren Karin Rehnqvist, som är född och uppväxt i Nybro, får Musikförläggarnas hederspris 2017. Hon får priset för betydande insatser i svenskt och internationellt musikliv.

– Jag ser det som en stor uppmuntran att fortsätta söka nya klanger och uttryck som berör. Att komponera är krävande. Detta ger mod och kraft, säger Karin Rehnqvist i ett pressmeddelande.

Så här lyder motiveringen från Musikförläggarnas styrelse:

"Hon är bron mellan diktarens viskningar och vallflickans rop, en stig att följa mellan sagans ursprung och samtidens tonspråk. Hon är den som förbinder oss med vårt arv, vår folkton och dess säregna röstar, den som oförskräckt ritar framtidens musik med baklängesfigurer, klär den i lika bländande ljus som svidande mörker."

Karin Rehnqvist föddes 1957 och växte upp i Nybro där hon började med musik i kyrkan, framför allt körsång. 1980 började hon på Musikhögskolan där hon är utbildad till musiklärare och i komposition. Hon har bland annat gjort sig känd för stycken där hon använder sig av kulning och andra influenser från folkmusiken, i kombination med modern klassisk musik. 2006 hölls en särskild festival för hennes musik i Stockholms konserthus.

Karin Rehnqvist, som numera är en av Skandinaviens mest kända tonsättare, specialskrev dessutom musik till kronprinsessan Victorias bröllop. Hon kommer att ta emot Musikförläggarnas hederspris vid en gala i Stockholm den 10 november.

Tidigare år det delats ut till Mauro Scocco, Monica Dominique, Tomas Ledin, Eva Dahlgren, Mikael Wiehe, Per Gessle, Robert Broberg, Sven-David Sandström, Thore Skogman, Georg Riedel, Carl-Bertil Agnestig, Povel Ramel och Benny Andersson & Björn Ulvaeus. Förra året gick det till textförfattaren Kenneth Gärdestad.

Källa: karin-rehnqvist.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".