Gravsmyckning ängel på kyrkogård.
Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Kalmar län

Så kan du möta den som är i sorg

Kicki Karlsson berättar hur hon fått hjälp efter sonens död
1:05 min

I samband med årets allhelgonahelg har Svenska kyrkan tagit fram ett första hjälpen-kit som man ska kunna använda när man möter någon som är i sorg.

Ett viktigt råd som Svenska kyrkan framhåller är att ta initiativet och att våga kontakta den som har sorg.

Kicki Karlsson förlorade sin då 17-årige son Anton för tio år sedan. Hon säger att en stor hjälp varit de som tog och höll kontakt.

– Det finns jättemånga som hjälpt oss i vår familj, sådana man kanske inte tror. Jag tänker på Antons kompisar. De har varit helt fantastiska.

Kicki säger att kompisarna var med och såg Anton när han var hjärndöd på sjukhuset. Efter det har kontakten med sonens kompisar fortsatt. De har fortsatt att hälsa på Antons familj och gör roliga saker tillsammans med dem. I somras blev också en av kompisarna pappa och Kickis familj har fått vara med även där.

– Så man kan säga att jag har blivit lite farmor, säger Kicki Karlsson.

Men att besöka eller ringa någon som har sorg kan var svårt. Många drar sig för att göra det utan tror att den som sörjer ska söka kontakten själv.

Britt Jonasson är diakon i Kalmar.

– Det är svårt att ta det steget när man är sörjande. Så ta initiativet själv att höra av dig, vänta inte på att den sörjande ska ringa. 

Varför behövs ett första hjälpen-kit? 

 – Jag tror att många är så osäkra på vad man ska göra när någon har drabbats av sorg, så man gör ingenting för man är rädd att göra det värre.

Första hjälpen vid sorg:

  • Ta ansvar för kontakten. 
  • Bryt tystnaden
  • Ge utrymme
  • Ta initiativ
  • Visa närvaro
  • Ha tålamod

Källa: Svenska kyrkan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".