Lore Nynell vid ett konstverk
Lore Nynell. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Västervik

Konstnärer ställer ut på kyrkogård i Västervik

2:25 min

Flera lokala konstnärer ställer ut sina verk under helgen i Stillhetens kapell mitt på nya kyrkogården i Västervik.

Satsningen på konstutställning på kyrkogården är en del i att stärka kyrkogårdarnas roll som mötesplats och bärare av vår kulturhistoria.

Peter Springfeldt, chef för kyrkogårdsförvaltningen i Södra Tjust pastorat säger att man ville 

– Vi tänkte att när människor ändå är här så gör vi något både för det lokala konstlivet och att bredda vår repertoar så att säga. 

Han menar att kyrkogården kan vara så mycket mer än en plats att minnas, här finns plats för kontemplation, kultur och njutning inte minst av parkmiljön som kyrkogården är. 

Det här är första gången som det sker på nya kyrkogården i Västervik med tre lokala konstnärer: Lore Nynell, skulptur, Åke Johansson, grafik och Ove Megin, oljemålningar. 

– Jag tycker kulturen ska ha sin plats överallt. För människor mår så bra av kultur och se på konst, och det ser man här i dag. Människor får en kick och känner sig bra, säger Lore Nynell.

Ove Megin var hennes livskamrat och han gick bort tidigare i år, så för Lore Nynell blev konstutställningen också ett sätt att gå vidare i sin sorg. 

 – Jag tänkte först i min professionalism, hur det skulle formas. Men sedan när jag gått här på kyrkogården tänkte jag att, oj, det är ett bra tillfälle för en hyllning eller en minnesstund för honom.    

Tanken är att konstutställningar ska vara återkommande på kyrkogården och är en del i den kultursatsning som man gör i Södra Tjust pastorat. Bland annat finns funderingar på kyrkogårdsvandringar och även teater. 

– Redan nu har en konstnär anmält sitt intressa att han vill ställa ut foton i maj, och vartefter intresseanmälningar kommer in från det lokala konstlivet så - först till kvarn, alla är välkomna, säger Peter Springfeldt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista