Kicki Karlsson
Kicki Karlssons son Anton dog endast 17 år gammal. Det gäller att hitta knepen för att få sörja själv menar hon och berättar också om att sorgen förändras över tiden. Foto: Emma Sandebäck/Sveriges Radio
Nybro

"Finns många saker jag förlorat med hans död"

6:42 min

2007 blev Anton Karlsson påkörd av en bil. Han dog efter ett par dagar på sjukhus. Tio år senare lever hans mamma Kicki Karlsson fortfarande med sorgen, men den har förändrats.

Det var under en tur på sina inlines som Anton Karlsson blev påkörd av en bilist. Först trodde alla, även Antons mamma Kicki Karlsson, att allt skulle gå bra. Men ett par dagar senare dog Anton. På plats på sjukhuset fanns hela familjen. 

– Man får någon konstig kraft som jag inte vet var den kommer ifrån, berättar Kicki Karlsson.

Denna kraft hjälper Kicki att få ihop sin familj, att kunna se sina döttrar i vardagen och att gå upp ur sängen.

Det gamla livet kommer aldrig tillbaka

Hon har haft sina knep för att få sörja på egen hand och hon kan se att hon efter Antons död faktiskt har kunnat se mer småsaker i vardagen som ger glädje. Det kan handla om en medvetenhet om att det gamla livet – det kommer aldrig tillbaka.

– När man förlorat sitt barn sitter man fast i sorgen för den försvinner aldrig.

En sak som verkligen har hjälpt Kicki och som fått henne att känna sig mindre ensam i sin sorg är organisationen Vi som förlorat ett barn. Hon har själv blivit samtalsledare och startat en grupp i Kalmar. 

Det handlar inte om att bara få sitta och gråta tillsammans, det handlar om att göra andra saker ihop. Sorgen vet de alla att de delar ändå och de är väl medvetna om att tiden inte läker alla sår.

Sörjer det som aldrig blev

En del i Kickis sorg handlar om att hon sörjer Antons framtid som aldrig blev av.

– Det finns många saker jag förlorat med Antons död, menar Kicki. 

Att inte se honom ta studenten, att han aldrig fick ta körkort, och frågan om hon kanske hade varit farmor nu är saker som grämer henne.

Stödet från omgivningen och fokus på de två barn som finns i livet hjälper Kicki. Antons kompisar som stannat med familjen sedan Antons död har betytt mycket. En av dem har precis blivit pappa, så lite farmor har Kicki fått bli ändå.

Hör hela intervjun med Kicki Karlsson i ljudklippet ovan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista