Byggarbetsplats.
Arkivbild. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar

Efter sextrakasserierna – åtta män flyttas från Linnébygget

"De män som fällt kränkande kommentarer är borta"
1:16 min

Två underentreprenörer stängdes tillfälligt av från universitetsbygget i Kalmar av Skanska. Nu är det klart att åtta anställda hos företagen flyttas från arbetsplatsen.

En tredje underentreprenör är sedan tidigare helt borta från projektet. De två andra krävdes på kompletterande uppgifter av Skanska, något som de nu inkommit med.

– Båda företagen har nu säkerställt att de män som fällt kränkande kommentarer är borta och att de inte kommer tillbaka till projektet i Kalmar, säger Mia Trahn, presstalesperson på Skanska.

Hon säger att Skanska nu har fortsatt förtroende för de två företagen, eftersom man anser att de vidtagit de åtgärder som krävs.

Åtta män flyttas från bygget

Totalt är det åtta män, anställda av underentreprenörerna, som nu flyttas bort från bygget av Linnéuniversitetets nya lokaler i Kalmar. Mia Trahn påpekar dock att Skanska inte har någon rätt att säga upp personer som inte är deras anställda.

– Vi kan självklart inte sparka någon underentreprenörs personal. Vi skriver ju avtal med företaget, inte deras personal. Vi kan däremot välja att inte jobba med enskilda företag som inte följer våra värderingar och uppförandekod.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".