Magnus Krusell framför publik på fotbollsarena.
Foto: Sveriges Radio
Magnus Krusells Kalmar FF-blogg

Krusell om korkade supportrar och Nanne Bergstrands betydelse

3:27 min

P4 Kalmars KFF-krönikör Magnus Krusell är lite bekymrad över lagets svaga säsongsavslutning. Samtidigt har han ett gott råd inför det arbete som nu väntar föreningen.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Det bekymrar mig en smula att KFF avslutade säsongen så svagt. Insatserna i de avslutande matcherna höll inte alls den klass som när operation överlevnad säkrades i augusti september.

Spelmässigt var den sista matchen mot Djurgården godkänd. Om inte Andreas Isaksson, alltjämt landets bäste målvakt, gjort en helt makalös räddning på nick vid ställningen 0-0, kanske matchen hade utvecklats på ett annat sätt? Nu vann Djurgården med 2-0, påhejade av en lika fantastisk som korkad bortaklack på ett par tusen personer.

Den som tänder bengaler och skjuter raketer på en fotbollsmatch är korkad. På sektionen ovanför satt jag med min son och när han oroligt undrade vad dessa fotbollssabotörer höll på med, saknade jag svar. Korkat. Punkt.

Istället ett försök till analys av Kalmar FF:s avmattning på slutet.

Kanske är det fullt naturligt att en total omläggning av fysträningen, som skedde i somras, efter en inledande utväxling i positiv riktning följs av en rekyl åt motsatt håll? Kanske har det efter segern mot Hammarby alltmer gått upp för spelarna att det allsvenska kontraktet är klart och att det därför har varit svårt att ladda om det där lilla extra?

Att byta målsättning under pågående säsong är väldigt svårt vet alla som sysslar med mental träning.

Troligen är förklaringen till den matta avslutningen en kombination av dessa båda faktorer och många andra.

När inte ens Nanne Bergstrand hittar ett sätt att bryta det negativa mönstret, måste det vara något lurt.

Investeringen i Nanne Bergstrands återkomst i Kalmar FF är den enskilt viktigaste förklaringen till att föreningen är allsvensk också nästa säsong. Nanne har kommit tillbaka efter Hammarbysejouren med ny aptit på att leda KFF mot framtiden. Om både han och omgivningen var mätta på varandra när han lämnade efter säsongen 2013, är läget helt annorlunda nu.

All heder åt KFF-styrelsen som hade modet att göra vad som i förstone uppfattades som ett steg bakåt; att ta tillbaka en gammal tränare är inte okomplicerat. Detta mod förlåter det mesta av den feghet som länge präglade styrelsearbetet. Peter Swärdh borde ha fått gå redan förra hösten. Att man ignorerade entydiga signaler från spelarna är häpnadsväckande.

Nu gäller det för Nanne och resten av föreningen att blicka framåt. De kommande månaderna har man en härlig utmaning framför sig när det gäller att bestämma sig för en identitet och en väg att gå som man saknat i flera år. Det är såklart ohållbart att säsong efter säsong dansa limbo på kval- och nedflyttningsstreck.

Mitt medskick till den här framåtsträvande processen som nu väntar KFF är att ha blicken mot horisonten. Det som har varit är historia och där finns säkert många lärdomar. Perspektivet framåt är emellertid det viktigaste.

Fokus på vad man vill vara för förening, inte på vad man inte vill vara.   

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista