Dilsa Demirbag-Sten. Foto: Banna Thioubou
Dilsa Demirbag-Sten. Arkivbild. Foto: Banna Thioubou/Sveriges Radio
Vimmerby

Astrid Lindgrens Världs stipendium delades ut

0:29 min

I samband med en föreställning på Astrid Lindgrens Värld under lördagen fick författaren och journalisten Dilsa Demirbag-Sten ta emot årets stipendium.

Att det var Dilsa Demirbag-Sten som skulle få ta emot Astrid Lindgrens Världs stipendium avslöjades i slutet av september.

I motiveringen anges särskilt hennes arbete med stiftelsen Berättarministeriet som bakgrund till att hon valts ut. Berättarministeriet ordnar skrivarverkstäder för barn och unga i särskilt utsatta områden i Sverige.

– Det är väldigt stort, det måste jag säga, det är väldigt stort, sade Dilsa Demirbag-Sten till P4 Kalmar när hon fick veta att hon var årets stipendiat.

Skänker prispengarna

Stipendiet delas ut till någon som "i Pippi Långstrumps anda använder sin kunskap och makt till att glädja och hjälpa barn" och är på 30 000 kronor. Redan när hon fick beskedet i slutet av september visste Dilsa Demirbag-Sten vad prispengarna ska gå till.

– Jag ger alltid bort prispengar. Den här gången tänker jag skänka pengarna till en verksamhet – eller någon – som gör ett arbete för ensamkommande flyktingbarn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista