Man besiktar underrede på bil
Foto: Bilprovningen

Risk för körförbud när reglerna ändras

1:44 min

Den 20 maj nästa år införs nya regler för fordonsbesiktning. A-traktorer måste vara besiktigade. Men det är bara en nyhet.

Nytt är också att de fasta besiktningsperioderna, som baseras på sista siffran i registreringsnumret, ersätts av ett nytt system:

Personbil och lastbil som har en totalvikt på max 3 500 kg i totalvikt, ska kontrollbesiktas första gången senast 36 månader efter den månad då fordonet första gången togs i bruk. Andra gången senast 24 månader efter det å sen gäller senast 14 månader efter fordonets föregående fullständiga kontrollbesiktning.

Just i skarven uppstår en risk för personbilar med slutsiffra 3 eller 4 som besiktades januari-februari 2017. Enligt det gamla systemet hade nästa besiktning kunnat sparas till maj-juni, men nu måste de vara besiktigade senast den 19 maj 2018 för att inte få körförbud.

– Vår rekommendation är att alla som vet med sig att de gjort en besiktning januari eller februari 2017 bör göra en besiktning så tidigt som möjligt och senast den 19 maj 2018, säger Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef på Bilprovningen.

Läs mer om nya reglerna:

Transportstyrelsens hemsida

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista