Länssjukhuset i Kalmar.
Arkivbild. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar

Länssjukhuset spärrades av – stor polisinsats

Fredrik Bratt på polisens ledningscentral berättar om insatsen på Länssjukhuset i Kalmar
2:16 min

Länssjukhuset i Kalmar spärrades av under söndagen, efter att ett stort antal personer försökt att samtidigt ta sig in till en avliden patient.

Under söndagsförmiddagen tvingades Länssjukhuset i Kalmar att tillkalla polis för att hålla ordning på ett stort antal besökare. Som mest ska det ha rört sig om ett femtiotal personer. Bakgrunden är enligt polisen att en patient på sjukhuset avlidit och att det var släktingar till den avlidne som ville se kroppen.

– Det blev ganska hårt tryck på platsen och de väktare som hade att hantera situationen hörde av sig till polisen och behövde hjälp, säger Fredrik Bratt vid polisens ledningscentral.

Det har ingenting med gängbrottslighet eller annan våldsbrottslighet att göra.

Ett antal patruller skickades till platsen. Även personal från andra delar av regionen sattes in. Insatsen har enligt polisen ingen koppling till någon brottslighet eller liknande. Det ska inte heller ha någon koppling till den allsvenska fotbollsmatchen i Kalmar.

– Detta är ett ärende som är mer av traditionell natur. Av tradition här så vill man besöka den här patienten och det har ingenting med gängbrottslighet eller annan våldsbrottslighet att göra, säger Fredrik Bratt.

Ingen ska ha skadats och ingen är heller frihetsberövad, enligt Fredrik Bratt vid polisens ledningscentral. Enligt polisen i Kalmar har en anmälan om förgripelse mot tjänsteman ha upprättats, efter att en ordningsvakt blivit ofredad.

Vid 17.30 meddelade polisen att det var mycket lugnt vid sjukhuset. Sjukhusledningen sitter i möte om situationen och håller kontinuerlig kontakt med polisen, enligt Fredrik Bratt. 

– Vi har en viss närvaro och en viss beredskap för att kunna hantera om det skulle uppstå nya oroligheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".