Simon Lindberg håller tal i Almedalen
1 av 2
Simon Lindberg, här i Almedalen 2017, var en av gästerna på Frödinge bygdegård. Foto: Janerik Henriksson/TT
Frödinge bygdegård. Ett gult trähus.
2 av 2
Frödinge bygdegård. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Vimmerby

Nazister firade på bygdegård i Vimmerby

En nazistisk organisation hyrde under helgen Frödinge bygdegård för att fira jubileum.

När nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) i helgen skulle fira sitt 20-årsjubileum valde man att göra det i Vimmerby kommun, närmare bestämt på Frödinge bygdegård. Bland gästerna fanns organisationens ordförande Simon Lindberg.

Men bygdegårdens styrelse visste inte vad det var för slags organisation som bokat lokalerna. Någon särskild policy för vem som får hyra har man inte haft anledning att ha, menar ordföranden Göran Hultqvist.

– Vi har ju inte haft de här problemen direkt, någon gång. Så det här blev jag lite ställd av.

Anade inte oråd

Han säger också att det inte fanns någon anledning för bygdegårdens styrelse att ana oråd.

– De hade anmält sig och skrivit kontrakt som en privat fest med mat. Så vi kunde inte misstänka att det var något sådant, säger Göran Hultqvist.

NMR sände livevideo på nätet under lördagskvällen. I videon säger man att firandet äger rum "någonstans i Sverige", men av bilderna framgår att det är på Frödinge bygdegård man befinner sig.

Vi har ju inte haft de här problemen direkt, någon gång. Så det här blev jag lite ställd av.

Personen som var kontaktperson för bokningen, en Västerviksbo, är enligt uppgift till P4 Kalmar medlem i NMR:s lokalavdelning för Småland och Öland. Ordföranden för samma lokalavdelning benämns i livevideon som "arrangör".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista