Entré och stearinljus.
Arkivbild. Foto: Sveriges Radio
Kalmar

Stora familjer i sorg överraskar vården

5:21 min

När någon dör i den romska kulturen samlas ofta stora grupper, en tradition som handlar om respekt och omtanke. På landets stora sjukhus har personalen fått utbildning i hur man bemöter det.

I går på förmiddagen larmades polis till länssjukhuset i Kalmar för att hålla ordning på ett stort antal besökare som ville komma in till en person som avlidit.

Det visade sig att det handlar om en grupp personer som försökte följa sin tradition, en tradition som tillhör vissa romska grupper och som handlar om att familjen och familjetillhörigheten är väldigt viktig. Speciellt när någon dör.

– Familjesammanhållningen är väldigt viktig i romsk kultur, där likvakan kan pågå flera dygn, säger Peter Göransson som är marknadschef på Fonus, till P4 Kalmar.

Marian Wydow, som arbetar vid Romskt informations- och kunskapscenter i Malmö, har själv varit med på sjukhus och hjälpt till med kommunikationen i fall där många romer har velat besöka en sjuk familjemedlem.

Hur långt tycker du att man ska kunna följa de här traditionerna?

– Allting är relativt, visst finns det avdelningar där det inte är möjligt att det kommer för många och det får vi har respekt för oavsett vilka vi är, säger Marian Wydow.

Om det blir konflikt och problem, vad tror du man gör för fel?

– Ofta har det berott på att man inte har lyckats kommunicera fram varför man inte kan ta emot så många på en och samma avdelning, vilket har lett till att gruppen har känt sig avvisad och att man upplever det som att personalen inte vill ta in att det handlar om en sed och kultur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista