Två fartyg på havet.
Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Oskarshamn

Åklagaren om grundstötningen: Kan inte ha varit vid medvetande

2:15 min

I dag, tisdag, inleddes rättegången mot de två personer som misstänks för grovt sjöfylleri efter att lastfartyget Atlantic gick på grund utanför Oskarshamn.

Grundstötningen inträffade den 23 september två kilometer utanför Stångehamn. Det 80 meter långa fartyget var på väg till Oskarshamn från Gotland för att lastas med sten.

Båda männen var kraftigt berusade när fartyget gick på grund. Den ena hade 1,94 promille i blodet vid provtagningen efter grundstötningen. Gränsen för grovt fylleri går vid 1,0 promille. Den andre mannen, överstyrmannen, hade 0,88 milligram per liter alkohol i utandningsluften. Gränsen för grovt sjöfylleri går vid 0,55 milligram per liter.

Den senare misstänks också för grov vårdslöshet i sjötrafik. Enligt åklagaren gick fartyget på autopilot utan övervakning från de både männen.

Åklagaren misstänker till och med att de båda männen kanske inte ens var vakna när fartyget gick på grund.

– Det finns ett antal regler och liknande som sjöfarare ska rätta sig efter. Det mest grundläggande är att veta var man är och vart man är på väg, inte ens det har man lyckats med, säger kammaråklagare Johan Henningsson till P4 Kalmar och fortsätter:

– Det fanns säkert en eller två personer på bryggan men de kan inte ha varit vid medvetande med tanke på hur grovt man felnavigerat. Fartyget har gått herrelöst, kan man säga.

Överstyrmannen menar att han somnat och därför inte kunnat ändra kurs, han vaknade först vid grundstötningen. Han säger också att han började dricka alkohol först efter olyckan.

Den andra mannen säger att han inte drack under färden, men att han druckit innan fartyget lämnade Visby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista