Annelie Ekelin
Annelie Ekelin, universitetslektor i media och journalistik på Linnéuniversitetet menar att lokala nyheter är viktiga för medborgarna och väcker engagemang. Foto: Emma Sandebäck/Sveriges Radio
Kalmar län

Forskare: Stort engagemang kring lokala nyheter

2:53 min

Vilken roll och vilket värde har den regionala pressen för medborgarna? Det är två frågor som universitetslektorn Annelie Ekelin i forskningsprojektet "Regpress" har försökt besvara.

Det är djupintervjuer, fokusgrupper och enkätsvar som ligger till grund för vad Annelie Ekelin, universitetslektor i media och journalistisk på Linnéuniversitetet, och hennes kollegor har kommit fram till.

Lokala nyheter väcker vårt engagemang.

– De pekar på den betydelse lokala nyheter faktiskt har än i dag i att vara en balanserande funktion helt enkelt i ett alltmer komplext mediesamhälle, menar Annelie Ekelin.

Det lokala handlar om att man ingår i en föreställd gemenskap, ett lokalt kollektiv som ger en vi-känsla.

Lokala nyheter verkar alltså spela en roll i människors liv. Nyheter kommer numera från olika källor och trovärdigheten kan vara svår att bedöma för oss mediekonsumenter. De lokala nyheterna har blivit en form av förtroendeankare där vi väger nyheter.

Den yngre generationen hittar en del lokala nyheter genom till exempel sociala medier men vill sedan verifiera nyheten via en lokal medieaktör. Man letar också olika vinklar på nyheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista