Johannes Anyuru i studion.
Johannes Anyuru. Foto: Björn Andersson/ Sveriges Radio
Kalmar

Johannes Anyuru om uppmärksammade boken: "Nödvändig att skriva"

4:28 min

När dådet på Drottninggatan i Stockholm inträffade i april, ville hela Mediesverige ha Johannes Anyurus kommentar. Den Augustprisnominerade författarens roman blev skrämmande verklig.

Författaren och poeten Johannes Anyuru är uppvuxen i Växjö men bor numer i Göteborg.

Han är nominerad till Augustpriset för tredje gången med sin senaste roman "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar". På tisdagen kommer han till Kalmar och besöker stadsbiblioteket.

Huvudpersonen i Anyurus bok är en ung terrorist, som efter en blodig attack mot en butik i centrala Göteborg, där serietecknaren Göran Loberg ska hålla föredrag, hamnar på en rättspsykiatrisk klinik.

Själv tror hon att hon är en flykting från framtiden. En person som färdats bakåt i tiden för att förhindra det våldsdåd hon i verkligheten anses medskyldig till. Hon börjar skriva ner minnen av sin uppväxt i betongförorten Kaningården i Göteborg.

Hennes läkare tar då efter två år kontakt med en författare – även han med rötter i Kaningården.

Med viss motvilja tar han emot terroristens berättelse och börjar läsa. Härifrån följer romanen två spår: dels kvinnans beskrivning av sin uppväxt i ett framtida Sverige präglat av islamofobisk fascism i spåren på hennes egen attack på seriebutiken och Göran Loberg, dels den fiktiva författarens försök att hitta sanningen om henne.

Johannes Anyuru började skriva på boken efter attacken mot tidningen Charlie Hebdo i Paris 2015. Den släpptes i början av 2017, bara några månader före attentatet i Stockholm – då en lastbil körde i full fart ner för huvudstadens folktätaste gata mitt i fredagsrusningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista