Thomas Carlzon i en studio
Thomas Carlzon. Foto: Silvia Rydberg/Sveriges Radio
Kalmar län

Infrastrukturen i fokus för nye landshövdingen

7:49 min

Thomas Carlzon tillträdde i somras som ny landshövding för Kalmar län. Han har sedan dess rest runt till samtliga kommuner för att få en samlad bild av länet.

Första tiden på den nya posten har varit intensiv och med full aktivitet från start, och så fortsätter det. På måndag ska han gå en landshövdingsskola för att lära sig lite vett och etikett.

Efter att ha besökt alla tolv kommuner är det samlade intrycket positivt.

– Det finns en framtidstro och jag kan se att vi har oanade möjligheter att utveckla Kalmar län ännu mer, säger Thomas Carlzon.

Han vill se att infrastrukturen förbättras i länet och speciellt vad gäller järnvägen.

– Från Kalmar till Alvesta, om vi får dubbelspår där så kan vi köra tätare trafik på ett helt annat sätt och kanske vinna tid. Kanske 40 minuter till Växjö mot en timme och sex minuter i dag, säger Thomas Carlzon.

Infrastrukturen påverkar många områden, till exempel arbetsmarknaden, och den ger en närhet på ett annat sätt.

– Tillsammans med Kalmar län och regionförbundet så är det viktigt att vi har samma syn på det här. Jag är ju statens förlängda arm in i länet, men också länets förlängda arm upp till staten och då kan vi föra ihop de här diskussionerna på regeringskansliet så att de vet att vi finns.

Carlzon tycker dessutom att Kalmar län är en oputsad diamant som ska putsas för att börja gnistra.

– Vi har hur mycket som helst som vi kan botanisera, och det är det här som är så bra.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista